• Novinky

            • Výtvarné práce našich žiakov v Starom Smokovci

            • Pán Mgr. Pavol Hudáček, ktorý je aktuálne poverený riadením Strednej odbornej školy hotelovej v Starom Smokovci, oslovil našu školu vo veci spolupráce. Konkrétne šlo o „skultúrnenie“ priestorov tejto školy. Učitelia výtvarného odboru tak pripravili a nainštalovali výtvarné práce žiakov, ale aj vlastné práce. Tieto „umelecké diela“  a kooperácia všetkých učiteľov výtvarného odboru tak prispeli nielen ku  skrášleniu  prostredia strednej školy v Starom Smokovci, ale aj k dôstojnej reprezentácií našej Základnej umeleckej školy. Na výzdobe školy sme sa podieľali všetci z výtvarného odboru: Mgr. Marek Majerčák, Bc. Denisa Rišianová, Mgr. Petra Fridmanská a Mgr. Milada Kotorová. Ohlasy boli vynikajúce, máme radosť z vykonanej práce.Veríme, že naše práce spríjemnia čas strávený v škole študentom aj pedagógom.

            • Úspech v celoslovenskej výtvarnej súťaži

            • Dňa 7. novembra 2019 sa uskutočnilo vyhodnotenie 14. ročníka výtvarnej súťaže  Týždeň vedy a techniky na Slovensku  v Bratislavskej  Inchebe. Téma súťaže bola: "Krotitelia odpadov – vyčistime spolu svet". Naša žiačka 3. ročníka - Valéria Suchanovská obsadila v 1. kategórii 3. miesto. Jej mamka nám napísala: "Bolo výborne...práca mala veľmi dobrý a vtipný názov "Sliepky ten neporiadok upracú raz dva". Keď to ľudia počuli, aj sa zasmiali.:))) Prác dostali vyše 600. Valéria dostala diplom, darčekovú tašku, kde mala USB kľúč, náramky, slúchadla, knihy. Bola veľmi šťastná. Ďakujem, že sa im tak venujete." Práca vznikla v triede p. uč. Kotorovej. Valérii blahoželáme!

            • Jesenný plenér výtvarného odboru ZUŠ

            • Dňa 17. októbra 2019 sme využili krásne jesenné dni a vybrali sme sa na Kicoru s cieľom maľovať a fotografovať prírodu priamo v nej. Akcie sa zúčastnili žiaci s p. uč. Majerčákom, p. uč. Fridmanskou a p. uč. Kotorovou. Ako to celé prebehlo, je možné vidieť na fotografiách...

               

            • Vystupovali sme v televíznom programe fa-TAL

            • V sobotu 28. septembra zavítala do našej obce (farnosti) televízia Lux.  Prostredníctvom novej relácie fa-TAL sa Televízia LUX vydáva na cestu po Slovensku s túžbou hľadať vzácne talenty ukryté v našich farnostiach. Keďže v našej Základnej umeleckej škole sa ukrýva veľa talentov, moderátor relácie Pali Danko oslovil aj nás s prosbou o spoluprácu. V hodinovom televíznom programe, ktorý sa vysielal naživo z kina Goral vystupovali naše “strieborné“  tanečnice z Majstrovstiev Európy pod vedením p. uč. Martiny Janiglošovej.  Pán učiteľ Matúš Lizák sa na záver predstavil so svojím umením, a to hrou na akordeóne. Ďakujeme ešte raz účinkujúcim za šírenie dobrého mena všetkým nám a prajeme veľa úspechov v živote.

            • Skvelá správa z Dolného Kubína

            • Medzinárodná výtvarná súťaž z názvom BOHÚŇOVÁ PALETA sa každoročne koná v Dolnom Kubíne. Tento rok sa konal už XXII. ročník. Práce našich žiakov tam nechýbali a získali aj krásne ocenenia. V striebornom pásme vo výtvarnej technike maľba, bola ocenená Dominika Lizáková (6 r.) a ocenenie v bronzovom pásme kombinovaných techník získal cenu Janko Nebus (6 r.). Obidvaja pod vedením p. uč. Majerčáka. Oceneným blahoželáme a prajeme veľa inšpiračných podnetov aj do budúcna.

            • Výtvarná práca Paľka Badovského bude vystavená v priestoroch dvorany Ministerstva kultúry Slovenskej republiky

            • Dnes - v posledný septembrový deň sme dostali radostnú správu: "...na základe výsledkov súťaže Slovensko, krajina v srdci Európy Vám s potešením oznamujeme, že žiak Pavol Badovský (5. ročník) získal 3. miesto ..." Motto v danej kategórii bolo: Choď za svojou hviezdou; čo vidíme na ukážke ocenenej práce. Práca vznikla v triede p. uč. Kotorovej. Prehliadka víťazných prác sa bude konať v októbri 2019 v priestoroch Dvorany Ministerstva kultúry Slovenskej republiky na Námestí SNP 33 v Bratislave. K úspechu blahoželáme!

            • Úspech našej žiačky výtvarného odboru

            • Dňa 21.9.2019 sa uskutočnilo vyhodnotenie súťaže „Klasici v komikse“. Súťažné práce sme vyhotovili koncom minulého školského roka. Šlo o náročnú súťaž, v ktorej bolo treba zostaviť a nakresliť komiksový príbeh na námety diel slovenskej spisovateľky Margity Figuli. Naša žiačka Veronika Lizáková obsadila 2. miesto. Okrem diplomu dostala od usporiadateľa – Strednej odbornej školy v Piešťanoch - aj farbičky, antistresovú vymaľovánku, farebné papiere, perá, strúhadlo...Práca vznikla v triede p. uč. Kotorovej. Veronike blahoželáme!

            • Naša žiačka z výtvarného odboru ocenená firmou ŠEVT

            • Koncom minulého školského roka sa uskutočnila výtvarná súťaž "Hľadáme výtvarné talenty", ktorú usporiadal ŠEVT - obchodná sieť s kancelárskymi a výtvarnými potrebami. Naša žiačka Alžbeta Koščáková bola ocenená najhodnotnejšou z vecných cien  - dostala kolekciu ART & Graphic Compedium zn. Faber Castell, ktorú obdržalo 25 prác z vyše 500 prihlásených. Práca, ktorá vznikla v triede p. uč. Kotorovej stvárňuje sovu technikou kolorovanej kresby.  Blahoželáme!

            • ÚŽASNÉ 3. MIESTO NA MAJSTROVSTVÁCH EURÓPY

            • Mesto Balaton v Maďarsku sa stalo v dňoch od 20. do 25. júna centrom Majstrovstiev Európy Showtime Dance – súťaže vo výrazových tancoch. SHOWTIME DANCE je tanečná súťaž, kde sa prezentuje viac ako 150 tanečných štýlov. Súťaž  má postupový charakter. Jednotlivé kolá postupujú nasledovne:

              • Regionálna kvalifikácia
              • Grand finále SHOWTIME DANCE – majstrovstvá Slovenska
              • Majstrovstvá Európy

              Regionálne kvalifikácie sú kvalifikačnými kolami na Grand finále SHOWTIME DANCE - Majstrovstvá Slovenska. Následne sa organizuje Grand finále SHOWTIME DANCE – Majstrovstvá Slovenska, ktoré predstavujú kvalifikačnú súťaž pre Majstrovstvá Európy. Súťažiaci sa kvalifikujú do nasledovného kola počtom získaných bodov za konkrétne vystúpenie. Organizátor uverejní a oznámi hranicu získaných bodov, ktorú je potrebné dosiahnuť k postupu do ďalšieho kola až po ukončení všetkých súťaží daného kola. Ak súťažiaci dosiahol minimálnu hranicu a viac bodov, ktoré sú zverejnené, tak automaticky získava nomináciu do ďalšieho kola. Naše dievčatá  z tanečného odboru pod vedením pani učiteľky Bc. Martiny Janiglošovej toto všetko absolvovali a na Majstrovstvách Európy získali neuveriteľné 3. miesto. Dievčatám a pani učiteľke blahoželáme a prajeme veľa úspechov a radosť z tanca aj do budúcna.

              Marek Majerčák

            • Záverečný koncert ZUŠ

            • pondelok 27.6.2019 bola brána telocvične základnej školy  otvorená pre všetky deti a ich rodičov. O 18:30 h  sa tam totiž konal verejný koncert z cyklu záverečných. Náš detský orchester uviedol tie najznámejšie filmové piesne, za ktoré získali oskarové ocenenia všetky odbory ZUŠ Lendak

            • Absolventský plenér

            • Záver školského roka sa nám pomaly blíži ku koncu a my sme sa rozhodli, že sa s ním a s našimi absolventmi z výtvarného odboru rozlúčime tvorbou v prírode. S naloženými ruksakmi a dobrou náladou sme sa vybrali v ústrety prekrásnej prírode v Belianskych Tatrách, kde nás po miernej túre privítali milí ľudia na chate Plesnivec. Prostredie pri Šalviovom prameni sa priam núkalo, aby sme ho svojou kreativitou dotvorili, a tak sme „vyčarovali“ niekoľko objektov z prírodných materiálov. Po dobre vykonanej práci sme boli odmenení výbornou polievkou a opečenými špekáčikmi. Príjemne unavení sme uvítali útulné izby na chate, kde sme prenocovali. Veríme, že aj takýmito aktivitami ostaneme v mysliach našich absolventov školou, ktorá prináša do životov mladých ľudí iný pohľad na svet, pohľad umelcov, ktorí vedia, že sa dá tvoriť kdekoľvek.

            • Slávnostné zakončenie absolventov Základnej umeleckej školy Lendak

            • Dňa 21. júna 2019 sa uskutočnil koncert absolventov hudobného odboru a vernisáž prác absolventov výtvarného odboru Základnej umeleckej školy, za účasti pani riaditeľky školy, pána starostu obce, učiteľov a rodičov. V tanečnej miestnosti, kde bol koncert, bola zároveň aj výstava prác absolventov výtvarného odboru, ktorá potrvá do 26. júna 2019 do 16. 30 hod. Ďakujeme všetkým žiakom a učiteľom za umelecký zážitok a želáme veľa tvorivých chvíľ do budúcna. 

            • Deň matiek v Lendaku

            •  

              Dňa 12.5.2019 sa v bývalom kine Goral uskutočnil koncert pri príležitosti sviatku Dňa Matiek. Na začiatku koncertu vystúpila materská škôlka zo svojim programom, ktorý každého v sále očaril. Program zostavila p.uč Petrasová. Po nich nasledoval program od Základnej umeleckej školy. Deti sa predviedli v hre na keyboarde, akordeóne, flaute,ale aj v speve, ďalej  nasledovala rozprávka v podaní deti zo Základnej školy pod vedením p.uč. Dvorčákovej o Akčnej Babke Lendačanke a Červenej Čiapočke.  Ďakujeme p.uč Kovačikovi a p.uč Bachledovej za príjemne spestrenie nedeľného popoludia a hlavne veľká vďaka patrí naším Mamám. Tešíme sa na ďalšie výstupenie našich žiakov.  

            • Žiaci a učitelia ZUŠ Lendak na Štátnej filharmónii

            • Štátna filharmńia v Košiciach predstavuje v poradí druhý profesionálny symfonický orchester na Slovensku. Svoj talent a umenie koncertnej činnosti nám títo hudobníci odprezentovali 13. 6. 2019 dvomi skladbami. Ako prvú sme si vypočuli technicky veľmi náročný Koncert pre flautu a orchester od gruzínskeho skladateľa Arama Chačaturiana a následne 4. symfóniu f mol od P. I. Čajkovského, ktorá bola inšpirovaná jeho bojom s neradostnou realitou. Žiaci tak mali možnosť vidieť rozloženie profesionálneho orchestra, prácu dirigenta, hudobné nástroje v skutočných veľkostiach a odniesť si ta obrovský umelecký zážitok. 

            • Koncert žiakov Základnej umeleckej školy

            • Základná umelecká škola Vás všetkých srdečne pozýva na  KONCERT svojich žiakov, ktorý sa bude konať v pondelok 24.júna  o 18.30 v telocvični Základnej školy. Príďte si spríjemniť sviatok sv. Jána spolu-patróna našej obce nezabudnuteľným kultúrnym programom našich detí."

            • Prehliadka v hre na dychových hudobných nástrojoch

            • 2. mája sa na Základnej umeleckej škole L. .Mednyánszkeho uskutočnila prehliadka v hre na dychových hudobných nástrojoch, na ktorej sa zúčastnila aj časť flautovej triedy p. uč. Fudalyovej. Žiaci mali možnosť vypočuť si tóny saxofónov, fagotov, klarinetov, či priečnych fláut. Samozrejme, svoje zručnosti predviedli aj naši šikovní muzikanti v hre na sopránovej zobcovej flaute – Libuška Stolárová, Zuzanka Majerčáková, Paľko Badovský, Ondrej Špak, Anna Mária Budzáková a v hre na altovej flaute – Mária Čižíková a Simonka Hudáková. 

              Druhým bodom tohto priateľského stretnutia bolo aj metodické okienko zamerané na správne dýchanie pri hre. A napokon v treťom bode programu zúčastnení žiaci aj učitelia utvorili nádherný orchester zložený zo sopránových, altových a priečnych fláut, taktiež tam nechýbali saxofóny, klarinety a fagot. Tento orchester bol obohatený o klavír, bubon a samozrejme mu nechýbal ani dirigent – p. uč. Michal Paľko, ktorý sa postaral o celkový zápis a úpravu skladbičky: „Kto ti odhryzol z toho jabĺčka?“

              Veríme, že z tohto priateľského stretnutia žiakov a učiteľov hrajúcich na dychových hudobných nástrojoch sa stane každoročná milá tradícia.