• Novinky

            • Akordeónový workshop

            • Dňa 21.4.2023 sa konal v našej ZUŠ-ke Didakticko – interpretačný Seminár a Workshop. Pozvanie od nás priajal Mgr. Art. Peter Katina ArtD. Tento aj vo svete známi akordeonista, umelec a pedagóg pripravil bohatý program v ktorom sme boli svedkami prednášky na rozmanité témy ako sú: história nástroja, technický popis, rozdelenie akordeónov, melodické basy, správna pozícia hráča na akordeón počas prednesu, tvorba tónu i jeho elasticita. Informácie neboli len v teoretickej rovine. Prednáška bola obohatená interpretáciou danej problematiky na hudobnom nástroji lektorom.

              Druhá časť pozostávala z ukážok praktickej výučby. Na nej sa zúčastnili naši žiaci v poradí: Michal Hudaček 4.B, Matúš Lizák 6.A a Anna Hudáčeková z 9.B.  Žiaci interpretovali skladby, ktoré mali pripravené.  Lektor poukázal na charakter skladieb a prezentoval svoj pohľad na prejav. Doplnil hru o isté postrehy, ktoré získal počas svojej dlhoročnej praxe pedagóga ale aj člena mnohých súťaží na Slovensku, no i v zahraničí. Na seminári hral aj náš kolega Matúš Lizák Dis art. Skladbu 20 storočia od Petra Machajdík. Túto skladbu  predstavil ako prví práve lektor Mgr. Art Peter Katina ArtD. Na koniec seminára nám lektor predniesol skladby 20. storočia v jeho podaní. Atmosféra bola veľmi príjemná. Na seminári sa zúčastnili aj pedagógovia z okolitých ZUŠ. Táto udalosť bola nielen náučná, no  dala veľa  pozitívnych impulzov nám pedagógom, ale aj žiakom do svojho ďalšieho pôsobenia.

              Ing. Anton Gallik

            • Ručne vyrábaný papier

            •  ...vynález papiera pochádza z Číny a jeho výroba sa spája s menom dvorného cisárskeho úradníka Cchaj Luna, ktorý žil začiatkom 2. storočia nášho letopočtu. Podľa legendy použil vlákna lyka a kôry morušovníkov, bambusových výhonkov, ryžovej slamy a konope, ktoré dlhým máčaním rozložil a pomlel. Kašu zriedil vodou a následne vyformoval pomocou rámu s jemnou rohožou. Takto získaná hmota sa vylisovala, vysušila, až vznikol papier. Netrvalo to však dlho a papier z Číny sa rozšíril na Kórejský polostrov a v 7. storočí aj do Japonska. A o storočie neskôr sa vďaka arabskej kultúre dostal papier do Európy a spôsobil tu hotovú revolúciu. V 19. storočí však „biele remeslo“ nahradila strojová výroba. No a dnes si ho vyskúšali vyrobiť aj žiaci ZUŠ v Lendaku.

            • Deň tanca

            • V dňoch 18. 4. 202319. 4. 2023 sa konala v mestskej športovej hale Vlada Jančeka v Kežmarku postupová tanečná súťaž za Prešovský kraj pod názvom „Deň Tanca“. Našu školu reprezentovali žiaci z tried p. uč. Polanskej.

              Prehliadka je jedinou postupovou súťažou na Slovensku, ktorá umožňuje neregistrovaným, amatérskym tanečným kolektívom účasť v súťaži, a tým ich vedie k stabilnejšej a kvalitnejšej práci. Na objektívne hodnotenie súťažných vystúpení bola zostavená 3-členná porota z radov aktívnych odborníkov. Udeľoval sa maximálne jeden priamy postup z každej vekovej a tanečnej kategórie zo zlatého pásma do vyššieho kola súťaže, t. j. postup na celoslovenské kolo.

              Našich 5 súťažných choreografií bolo zaradených nasledovne:

              • bronzové pásmo:                       „Polovica môjho srdca“        – OPEN  duo/juniori
              • strieborné pásmo:                      „Muzika hraj“                         – OPEN skupina/ juniori
              • strieborné pásmo:                      „Čakám na teba“                    – SCENIKA sólo/ mládež
              • bronzové pásmo:                        „Za súmraku“                        –  SCENIKA skupina/juniori
              • zlaté pásmo a priamy postup:  „Trpaslíci“                           -  SHOW formácia/deti z MŠ

              Našich desať najmenších tanečníkov z materskej škôlky sa prebojovalo na celoslovenskú súťaž do Žiaru nad Hronom, ktorá sa bude konať dňa 23. 5. 2023 v kultúrnom dome a my všetci im už teraz držíme palce!

              Všetkým žiakom blahoželám k úspechu a ďakujem za dôstojnú reprezentáciu školy a obce.

              V Lendaku  24.04.2023                                                                 Vypracovala: Ing. Martina Polanská