• Novinky

            • Stavanie mája - areál vo Dvore

            • Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Slovenským zvykom už od stredoveku preto bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom máj. Táto tradícia je u nás stále živá a stavanie mája sa koná každoročne nie len v obciach, ale i v mestách s malými odlišnosťami.

              Máj je niekoľko metrov vysoký strom, väčšinou ide o jedľu, smrek alebo brezu. Jeho kmeň sa očistí od kôry aj konárov, ktoré sa nechajú iba na vrchu stromu. Býva ozdobený rôznofarebnými stužkami a mašľami.

              Aj v Lendaku sme si postavili túto nedeľu 19.05.2024 máj. Akciu organizovala pod záštitou obce Lendak folklórna skupina Goroli, ktorá vystúpila so svojim programom. Pozvanie k spolupráci prijali tiež FS Kicora a ZUŠ Lendak.

              Program ZUŠ:
              1. Ľudová hudba - Goralské kresané melódie
              2. Tanečný odbor - Do krysu z Lendaku - SPEVY
              3. Ľudová hudba - Goralská polka

              Jedným z cieľov medziodborovej spolupráce, konkrétne strunového oddelenia hudobného odboru pod vedením p. uč. Bachledovej a žiačkami tanečného odboru z triedy p. uč. Polanskej, je zvýšiť záujem žiakov o folklór a tradície svojho regiónu. Preto sa na hodinách ľudového tanca a súborovej hry snažíme o poznávanie goralskej hudobno-tanečnej tradície, oživovať ľudové piesne a riekanky pre deti, predovšetkým však uchovávať a prezentovať ľudový tanec z Lendaku v jeho čo najprirodzenejšej podobe.

              Ďakujeme za pozvanie a určite prispejeme našich folklórnym programom aj o rok.

              V Lendaku 20.05.2025                                                                              Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Humenné - srdcom - pohybom 2024

            • Naše tanečníčky z triedy II. A, p. uč. Polanskej, sa vo štvrtok 16.05.2024 zúčastnili tanečnej súťaže v dome kultúry v Humennom, ktorú organizovala SZUŠ Múza pod názvom SRDCOM – POHYBOM 2024. Dievčatá svojím vystúpením dokázali, že majú skutočne výnimočné tanečné schopnosti.

              Ich snaživá práca a tréning sa ukázali a získali krásne zlaté pásmo za choreografiu „Do krysu z Lendaku“. Najviac bodov od poroty získali za technické prevedenie tancov „Skokacka“ a „Poza noge“. Nie je podmienkou, aby boli žiačky stopercentné vo všetkom, ale dôležité je, aby mali snahu a potrebné zručnosti. A naše žiačky majú talent, nadanie, zručnosti, ktoré pod vplyvom svojich rodičov a učiteľov vďaka ochotnej spolupráci rozvíjajú, za čo im úprimne ďakujeme.
              Ešte raz gratulujeme k vynikajúcemu výsledku.


              V Lendaku 20.05.2024                                                                                Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Prijímacie skúšky

            • Základná umelecká škola v Lendaku Vás srdečne pozýva na Talentové skúšky, ktoré sa uskutočnia v dňoch 4. - 5. júna 2024 od 11:30 - do 16:30 hod. v priestoroch budovy ZUŠ.

              Dieťa nech príde v sprievode rodiča a odoslanou elektronickou prihláškou.

              Elektronickú prihlášku môžete vypísať TU

              Kritéria prijatia nájdete TU