• Novinky

            • Klavírna súťaž v Spišskej Belej

            • Dňa 20. 6. 2024 sa žiaci našej ZUŠ v Lendaku zúčastnili klavírnej súťaže L. Mednyánskeho v Spišskej Belej. V I. kategórii súťažilo 12 detí druhého ročníka ZUŠ.

              Žiačka Alexandra Budzáková z klavírnej triedy Mgr. Ivety Jasenčákovej sa umiestnila v striebornom páísme a Lenka Selveková v zlatom pásme. Z triedy Mariána Leskovjanského Dis. art. sa žiačka  Liliana Petrasová v V. kategórii umiestnila v zlatom pásme a Vanesa Galiková v VI. kategórii získala diplom za účasť v súťaži. Dievčatám srdečne blahoželáme a všetkých žiakov ZUŠ povzbudzujeme k radostnému a  precíznemu cvičeniu na hudobných  nástrojoch.

            • Maľovaná ZUŠ-ka

            • Vážení priatelia výtvarného odboru. V tomto školskom roku 2024 sa na ZUŠ Jána Cikkera v Banskej Bystrici organizoval už 18. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže Maľovaná ZUŠka. Súťaž sa konala v máji 2024 a výtvatnnou témou bolo: „Svetlo“. Zapojili sa do nej aj naši žiaci výtvarného odboru ZUŠ a dvom žiačkám sa podarilo umiestniť.

              DIPLOM za umiestnenie v ZLATOM PÁSME získali žiačky : Mária Majerčáková 14r. (vyučujúci - Denisa Rišianová) a Dominika Halamčeková 7r. ( vyučujúci – Mgr. Slávka Čižiková). Srdečne im blahoželáme a prajeme im ešte veľa úspechov.

            • Detská nedeľa - Martin

            • Medzinárodný deň detí – MDD je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta a zvyčajne oslavuje každoročne 1. júna. My sme tento deň oslávili tancom a spevom na podujatí v Múzeu Slovenskej dediny v Martine v nedeľu, 2.6.2024. ZUŠ Lendak a DFS Sloneckô prijali pozvanie odprezentovať svoju tvorbu vo folklórnom programe pre detí ku ich sviatku.

              Vystupovali sme v dvoch časových blokoch / 11:00 a 13:30 hod / s programom:

              • ZUŠ Lendak : „Do krysu z Lendaku“ – p. uč. Polanská
              • hudobný doprovod ZUŠ – FS Magura – p. uč. Bachledová
              • DFS „Jar pod lendackou Kicorou“ – p. uč. Majerčáková

              Pre všetky deti v areáli múzea boli pripravené tvorivé dielne, maľovanie na tvár, jazda na koníkoch aj tombola. Organizátorom podujatia ďakujeme za pozvanie a naším tanečníkom za skvelú reprezentáciu.

              V Lendaku 7.6.2024                                                                              Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Nástenná maľba

            • V tomto školskom roku sa nám podaril husársky kúsok. V spolupráci so Školou umeleckého priemyslu v Kežmarku sa nám podarilo skrášliť fasádu základnej umeleckej školy. Z asi tridsiatich návrhov, ktoré vytvárali žiaci strednej školy, sme nakoniec vybrali nám tematický najbližší.

              Samotný návrh zobrazuje pohyb – vlniaca sa notová osnova, hudbu – noty na notovej osnove a škvrnu, základ výtvarného prejavu. Kompozíciu maľby dopĺňajú štylizované hudobné nástroje a symboly jednotlivých odborov, ktoré sa vyučujú na umeleckej škole.

              Za realizáciu a návrhy zodpovedal tím pedagógov v zložení: Mgr. Katarína Nebusová,

              Mgr. Zuzana Mišíková, Mgr. Art. Ivana Makarová, Mgr. Ľudovít Timko, Mgr. Art. Dominik Britaňák.

              Na realizácií spolupracovali žiaci: Gajanová Sofia, Hamráková Natália, Ivanová Sofia, Jušíková Júlia, Kost Vincent Nikolas, Sláviková Liliana, Badovská Klaudia, Budzáková Monika, Hovancová Adriana, Krafčíková Lenka, Laššáková Michaela, Mruková Daniela, Reľovská Martina, Šerfelová Kristína, Šóšová Lea.

               

              Autorom chceme ešte raz veľmi pekne poďakovať za finálny výsledok, ktorý, ako dúfame, sa Vám všetkým páči.

               

              Mgr. Marek Majerčák

            • AFC Dance CUP 2024 Bardejov

            • V Bardejove mestskej športovej hale Mier sa konala v sobotu 25.5.2024 celoslovenská tanečná súťaž pod názvom „AFC DANCE CUP“. Našu školu reprezentovali žiaci z tried p. uč. Polanskej a p. uč. Janiglošovej. Súťaž bola veľmi náročná a konkurencia bola tvrdá, takže tieto výsledky sú dôkazom toho, že naši tanečníci sa dokážu popasovať s každou výzvou.

              Choreografie, ktoré sa nám umiestnili boli:

              • 1. miesto: „Do krysu z Lendaku“ – Folklór /Juniori – p. uč. Polanská
              • 3. miesto: „Kovbojky“ – Open / DVK 2 – p. uč. Janiglošová
              • 3. miesto: „Vlna“ – Scénika / DVK 2– p. uč. Janiglošová

              Naši najmenší žiaci v kategórii DVK 1 v choreografiách „Šašovia“ a „Farbičky čarbičky“ ostali bez ceny, ale my sme radi, že podali skvelé tanečné výkony a boli veľmi snaživí. Všetkým žiakom blahoželáme k úspechu a ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu školy a obce.

              V Lendaku 29.05.2024                                                                         Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Umelecké dialógy

            • SRDEČNE VÁS POZÝVAME NA KONCERT UČITEĽOV!

              Tentokrát sa na pódium postavia učiteľky a učitelia hudobného a tanečného odboru. Súčasťou bude taktiež výstava umeleckej tvorby našich učiteľov výtvarného odboru. Po koncerte pre vás pripravujeme aj pohostenie. V tento piatkový večer vám zaručujeme príjemný umelecký zážitok, tešíme sa na pokoncertné stretnutia a budeme radi, ak sa ho rozhodnete stráviť spolu s nami. 

              Na koncert je potrebné si vopred zakúpiť vstupenku s konkrétnym číslom sedadla. Počet miest je obmedzený. Cena vstupenky je 5€ (zahŕňa aj pohostenie po koncerte).

              Vstupenky je možné si zakúpiť na Obecnom úrade v Lendaku / oddelenie kultúry v rámci úradných hodín.  https://www.lendak.sk/samosprava/uradne-hodiny/

              14. jún 2024, o 19:00 hod., Kino Goral v Lendaku

              Ďakujeme za spoluprácu Obec Lendak - oficiálna stránka a tešíme sa na stretnutie!

            • Ďeň matiek

            • Dňa 26. mája sa v našej obci Lendak,konalo krásne vystúpenie ku dňu matiek. Na tomto vystúpení sa zúčastnili aj naši žiaci Zuš Lendak, v spolupráci s Materskou školou Lendak a Obecným úradom. Program bol rozmanitý a vtipný. Naša ZUŠ prispela k tomuto podujatiu tancom v podaní triedy P. uč. Ing.  Polanskej  

              Tanec: „ Červená čiapočka“ , žiaci  MŠ / Trieda 8:.

              Budzáková Barbora, Haberová Viktória, Halamček Marián,  Halčínová Jasmína, Hudáčeková Aneta, Majerčáková Valentína, Neupauerová Sára, Oprendeková Sofia, Polanská Nina

              Akordeón sa predstavil v dvoch podobách.  Na klávesovom akordeóne sa predstavil Michal Hudaček so skladbou  Party swing z triedy p.uč.  Lizáka DiS.art. 

              Diatonický akordeón (heligónka)  sa predstavil v pásme ľudových piesni :   Dobrý večer frajirečko, Šol jef zytko, Zasadil som . Heligónkové trio tvorili žiaci:   Adrian Koščak, Vanesa Koščáková a Patrik Neupauer z triedy p.uč. Ing.  Gallika.

              Klavírne oddelenie zastúpila Liliana Petrasová, z triedy p. uč. Leskovjanského Dis art. 

              Aj týmto vystúpením sme chceli poďakovať, zablahoželať a spestriť deň  mamám v našom okolí. ZUŠ Lendak.

            • Stavanie mája - areál vo Dvore

            • Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Slovenským zvykom už od stredoveku preto bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom máj. Táto tradícia je u nás stále živá a stavanie mája sa koná každoročne nie len v obciach, ale i v mestách s malými odlišnosťami.

              Máj je niekoľko metrov vysoký strom, väčšinou ide o jedľu, smrek alebo brezu. Jeho kmeň sa očistí od kôry aj konárov, ktoré sa nechajú iba na vrchu stromu. Býva ozdobený rôznofarebnými stužkami a mašľami.

              Aj v Lendaku sme si postavili túto nedeľu 19.05.2024 máj. Akciu organizovala pod záštitou obce Lendak folklórna skupina Goroli, ktorá vystúpila so svojim programom. Pozvanie k spolupráci prijali tiež FS Kicora a ZUŠ Lendak.

              Program ZUŠ:
              1. Ľudová hudba - Goralské kresané melódie
              2. Tanečný odbor - Do krysu z Lendaku - SPEVY
              3. Ľudová hudba - Goralská polka

              Jedným z cieľov medziodborovej spolupráce, konkrétne strunového oddelenia hudobného odboru pod vedením p. uč. Bachledovej a žiačkami tanečného odboru z triedy p. uč. Polanskej, je zvýšiť záujem žiakov o folklór a tradície svojho regiónu. Preto sa na hodinách ľudového tanca a súborovej hry snažíme o poznávanie goralskej hudobno-tanečnej tradície, oživovať ľudové piesne a riekanky pre deti, predovšetkým však uchovávať a prezentovať ľudový tanec z Lendaku v jeho čo najprirodzenejšej podobe.

              Ďakujeme za pozvanie a určite prispejeme našich folklórnym programom aj o rok.

              V Lendaku 20.05.2025                                                                              Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Gitarový workshop

            • Dňa 17. 5. 2024 sa v Základnej umeleckej škole Lendak konal gitarový workshop pod vedením Mgr. art. Miloša Slobodníka. Žiaci absolvovali master class hodiny, individuálne kurzy, vyskúšali si kolektívnu improvizáciu a vypočuli si cenné rady k cvičeniu i prednesu. Pán Slobodník nám tiež predniesol zopár svojich skladieb, a tak preniesol kúsok filharmónie aj do našej koncertnej miestnosti. V mene žiakov i pedagógov mu ešte raz veľmi pekne ďakujeme za cenné rady a nezabudnuteľný zážitok.

              Pripravili: Mgr. Miriama Zamišková Dis. Art. a Mgr. Simona Lizáková

            • Humenné - srdcom - pohybom 2024

            • Naše tanečníčky z triedy II. A, p. uč. Polanskej, sa vo štvrtok 16.05.2024 zúčastnili tanečnej súťaže v dome kultúry v Humennom, ktorú organizovala SZUŠ Múza pod názvom SRDCOM – POHYBOM 2024. Dievčatá svojím vystúpením dokázali, že majú skutočne výnimočné tanečné schopnosti.

              Ich snaživá práca a tréning sa ukázali a získali krásne zlaté pásmo za choreografiu „Do krysu z Lendaku“. Najviac bodov od poroty získali za technické prevedenie tancov „Skokacka“ a „Poza noge“. Nie je podmienkou, aby boli žiačky stopercentné vo všetkom, ale dôležité je, aby mali snahu a potrebné zručnosti. A naše žiačky majú talent, nadanie, zručnosti, ktoré pod vplyvom svojich rodičov a učiteľov vďaka ochotnej spolupráci rozvíjajú, za čo im úprimne ďakujeme.
              Ešte raz gratulujeme k vynikajúcemu výsledku.


              V Lendaku 20.05.2024                                                                                Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Sakrálny koncert v kostole sv. Mikuláša

            • 19.5.2024 sa v kostole sv. Mikuláša uskutočnil Sakrálny koncert ku cti Panny Márie, ktorý priniesol prítomným umelecký zážitok. Počas tohto jedinečného podujatia sa predstavil spevácky zbor ZUŠ Lendak, ktorý svojím spevom naplnil priestor kostola duchovnou atmosférou a umením.

              Okrem speváckeho zboru sme mali možnosť vypočuť si aj talentovaných žiakov, ktorí sa učia hrať na organe. Ich výkony ukázali nielen hudobnú zručnosť, ale aj hlboký cit pre hudbu.

              Ďakujeme všetkým účinkujúcim za krásny zážitok, ktorý priniesol do sŕdc pokoj a radosť. Tešíme sa na ďalšie podobné podujatia.

            • Prijímacie skúšky

            • Základná umelecká škola v Lendaku Vás srdečne pozýva na Talentové skúšky, ktoré sa uskutočnia v dňoch 4. - 5. júna 2024 od 11:30 - do 16:30 hod. v priestoroch budovy ZUŠ.

              Dieťa nech príde v sprievode rodiča a odoslanou elektronickou prihláškou.

              Elektronickú prihlášku môžete vypísať TU

              Kritéria prijatia nájdete TU

            • Workshop prirodzeného herectva

            • Workshop bol zameraný na základy prirodzeného herectva. Žiačky z triedy II.A od p. uč. Polanskej sa naučili vedome používať:

              • gestá
              • pracovať s emóciami
              • reagovať na hereckého partnera
              • vymodelovať charakter postavy

              Táto skúsenosť im ukázala ako vytvárať jednoduché pohybové etudy na akúkoľvek tému. Na workshope sa žiačky ďalej venovali práci s telom, hlasom a pamäťou. Ukázali si tipy a triky ako prekonať svoju hanblivosť, a ako sebavedomo vystupovať počas prezentácie na verejnosti v tanečnom štýle SHOWDANCE.

              Workshop viedla herečka a učiteľka ZUŠ v jednej osobe Mgr.art. Alexandra Michlíková, DiS.art. zakladateľka online kurzov „Cesta za herectvom“.

              Nové skúsenosti nám priniesli inšpiráciu, ako ďalej pokračovať v tvorivej činnosti v tanci. Lektorke veľmi pekne ďakujeme za príjemne strávenú popoludňajšiu nedeľu.

              V Lendaku 24.04.2024                                                                      Vypracovala: Ing. Martina Polanská

               

            • Tanečná besiedka žiačok zo súťažnej triedy II.A

            • Vo štvrtok 18.04.2024 žiačky z triedy II.A od p. uč. Polanskej prezentovali výsledky svojej polročnej práce z hodín v predmete klasický tanec. Tento predmet je v súčasnosti uznávaný ako jeden zo základných pilierov scénického tanečného umenia, preto je pre náš úspech na súťažiach dôležitý.

              Besiedka prebehla v koncertnej miestnosti ZUŠ v rozsahu 45 minút.

              Program tvorili:

              • cvičenia zamerané na prácu dolných končatín podľa Kňazeva
              • cvičenia s použitým prvkov flex/pointe
              • cvičenia sa striedali v tempe legato / staccato
              • tanečná etuda v priestore na tému „Pani zima“
              • tanečná improvizácia v priestore na tému „Pavúk“

              Žiačky boli tvorivé a snaživé, čo nás všetkých príjemne potešilo. Ďakujeme Vám, že ste nás prišli podporiť.

              V Lendaku 21.04.2024                                                                      Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Tanečná besiedka žiakov materskej škôlky

            • V našej ZUŠ sa v stredu 17.04.2024 konala besiedka žiakov materskej škôlky z tanečného odboru pod vedením triednej učiteľky Ing. Martiny Polanskej.
              Na besiedke v koncertnej miestnosti sa predstavilo 15 žiakov z triedy 8.

              Program trval 45 minút a žiaci počas neho ukázali svoje schopnosti:

              • vo vybraných tvorivých úlohách z oblasti hudobno – pohybovej výchovy
              • hravých činnostiach na rozvíjanie kreatívneho myslenia
              • ako komunikujú v skupine: žiak /učiteľka
              • ako efektívne spolupracovať v kolektíve

              U žiakov sa striedali pohybové aktivity s rytmickými aktivitami, pričom predviedli svojim rodičom, ako pracujú na hodine tanca. Za svoje skvelé výkony si odniesli sladkú odmenu.


              V Lendaku 20.04.2024                                                                   Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Deň tanca

            • V dňoch 13. 4. 2024 a 14. 4. 2024 sa konala v mestskej športovej hale Vlada Jančeka v Kežmarku postupová tanečná súťaž za Prešovský kraj pod názvom „Deň Tanca“. Našu školu reprezentovali žiačky z triedy p. uč. Polanskej a žiaci z tried p. uč. Janiglošovej.

              Prehliadka je jedinou postupovou súťažou na Slovensku, ktorá umožňuje neregistrovaným, amatérskym tanečným kolektívom účasť v súťaži, a tým ich vedie k stabilnejšej a kvalitnejšej práci. Na objektívne hodnotenie súťažných vystúpení bola zostavená 3-členná porota z radov aktívnych odborníkov. Udeľoval sa maximálne jeden priamy postup z každej vekovej a tanečnej kategórie zo zlatého pásma do vyššieho kola súťaže, t. j. postup na celoslovenské kolo.

              Našich 5 súťažných choreografií bolo zaradených nasledovne:

              • zlaté pásmo: „Do krysu z Lendaku“ – OPEN formácia /juniori – p. uč. Polanská
              • strieborné pásmo: „Farbičky“ – OPEN formácia/ deti – p. uč. Janiglošová
              • strieborné pásmo: „Kovbojky“ – OPEN formácia/ deti – p. uč. Janiglošová
              • strieborné pásmo: „Po stopách našich predkov“ – OPEN trio / mládež – p. uč. Janiglošová
              • bronzové pásmo: „Vlna“ – SCÉNIKA formácia/juniori – p. uč. Janiglošová

              Všetkým žiakom blahoželáme k úspechu a ďakujem za dôstojnú reprezentáciu školy a obce.


              V Lendaku 19.04.2024                                                                       Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Batikovanie

            • Batikovanie je jeden z najstarších výtvarných prejavov. Ide o ručný spôsob zušľachťovania textilu. Základom je vytváranie pravidelného či nepravidelného farebného vzoru, vzniknutého nejednotným zafarbením textílie pomocou rezervy, pod ktorú sa farba nedostane. 

            • Showtime v Košiciach

            • V piatok 22.3.2024 sa staršie žiačky z triedy p.uč. Janiglošovej zúčastnili tanečnej súťaže SHOWTIME v Košiciach. Blažena Halčinová, Slávka Halčinová a Marianna Koščáková súťažili v kategórii ľudový tanec a umiestnili sa na krásnom druhom mieste. Súťaže sa zúčastnilo viac ako 30 škôl s 300 tanečnými číslami. Zo súťaže si okrem diplomu a medaile odniesli aj pekné zážitky.

            • Deň rodiny 2024

            • Onedlho dňa 15.mája 2024 si verejnosť na celom svete bude pripomínať Svetový deň rodiny, ktorý bol vyhlásený Organizáciou spojených národov (OSN) v roku 1993. Význam dňa rodiny spočíva v pripomenutí dôležitosti rodiny ako základnej stavebnej bunky spoločnosti.

              Rodina je veľkým darom. V rodine dozrievajú predstavy mladého človeka o živote a formuje sa základný rebríček hodnôt dôležitý pre celý život. Rodina je školou ľudskosti, v ktorej sa učíme vzájomnej láske, úcte a pomoci jeden druhému. Preto je rodina nenahraditeľná. Naši žiaci výtvarného odboru sa pripravujú osláviť tento deň vytvorením keramických reliéfov – menoviek svojich rodín. Keď že keramické výrobky potrebujú čas, aby sa dostali do finálnej podoby, tak už pomaličky radostne pracujeme.                                               Rišianová Denisa