• Novinky

          • VIANOCE V ZÁKLADNEJ UMELECKEJ ŠKOLE
            • VIANOCE V ZÁKLADNEJ UMELECKEJ ŠKOLE

            • VIANOCE V ZÁKLADNEJ UMELECKEJ ŠKOLE

              Vždy posledný týždeň pred Vianocami Základná umelecká škola Lendak pripravuje pre všetkých nadšencov umenia, priateľov školy, rodičov žiakov a vlastne pre všetkých lendačanov dve umelecké akcie. Vianočná burza a Vianočný koncert.

               

              VIANOČNÁ BURZA

              Vianočná burza je vlastne výstava prác žiakov výtvarného odboru spojená s predajom. Táto výstava má už 12-ročnú tradíciu. Koná sa na prízemí v koncertnej miestnosti v budove Základnej umeleckej školy. Túto výstavu máme veľmi radi. A to nielen, pretože sa organizuje pred obľúbenými sviatkami, ale hlavne preto, lebo je to výstava prác, ktoré v sebe nesú stopu. Ťah štetca, dynamiku pastelu a ceruzy, rytmus redisového pera, tlač nádhernej grafiky, modelovanie hliny a mokrého papiera. Každá vystavená práca nesie v sebe príbeh, ktorý sa navždy spojil s tvorcom a učiteľom. Lendacké deti, tak spolu s učiteľmi rozvíjajú to, čo je tak príznačné pre Stvoriteľa – tvorenie. Nádherné, len originálne práce, ako plošné tak aj priestorové, môžu slúžiť (výrobky z keramiky, poháre, šálky, misy....), ale takisto dekorovať akýkoľvek priestor v dome. Naším cieľom je vytvárať umenie, ktoré ľuďom umožní pozerať sa na svet iným spôsobom. Sme šťastní, že tak krásna výstava prác je súčasťou tradície Základnej umeleckej školy. Ďakujeme učiteľom výtvarného odboru, že sa venujú lendackým deťom.

               

               

              PRÍCHO SVETLA NA ZEM

              Milujeme umenie, pretože nám poskytuje neuveriteľné možnosti na vyjadrenie nášho najhlbšieho vnútra a na vyrozprávanie tých najkrajších príbehov, ktoré sa po stáročia odovzdávajú z generácií na generácie. Malé dieťa, Ježiš, prichádza na svet v sprievode svetla, hviezdy, ktorá navádza mudrcov z východu na smer cesty. Mt 2, 1-3. Príbeh, ktorý si pripomíname každý rok počas vianočných sviatkov. Ako Základná umelecká škola sme si dali za cieľ prerozprávať Vám tento príbeh tým najkrajším spôsobom, ktorý nám jazyk umenia umožňuje. Uvažovaním nad zmyslom a podstatou Vianoc nám v myšlienkach výrazne rezonuje svetlo. Takéto svetlo nielen rozžaruje zem, ale takisto odkrýva v tme cestu, rozsvecuje a ukazuje smer. „Príchod Svetla na zem“ bol názov nášho vianočného koncertu, naša hlavná myšlienka, náš príbeh...

              Našim prvým zámerom bolo usadiť divákov do prostredia, v ktorom sa už v prvých chvíľach  prenesú do nášho umeleckého sveta. Scéna zobrazovala svet a to z dvoch pohľadov. Perspektívy Boha a perspektívy človeka. Zadná časť scény znázorňovala chrám, ktorý je symbolom zeme. Stvoriteľ utvoril zem, krásnu ako chrám, naplnil ju dobrom a poriadkom a do nej vložil človeka. Pravá časť scény predstavovala veľký dom ako symbol tvorivej a nápaditej sily človeka. Poškodenie domu je dôsledkom pýchy, egoizmu, deštrukcie a chaosu. Ľavá časť scény symbolizovala arche typ miesta, kde sa v našom príbehu malo narodiť malé dieťa, Ježiš. Zjavené svetlo, ktoré prišlo do sveta chaosu a ničenia, ako nádej pre všetkých.

              Vytvorenie výtvarne „čistej“ a zároveň symbolicky výnimočne prepracovanej scény výrazne umocnilo atmosféru celého koncertu. Pracovali na ňom absolventi výtvarného odboru pod vedením Mgr. Mareka Majerčáka, ktorý scénu aj navrhol.

              Dramaturgickú líniu koncertného príbehu vypĺňali vystúpenia žiakov hudobného a tanečného odboru našej školy. Výber jednotlivých čísel, dramaturgiu a réžiu koncertu prevzala spolu s vedúcimi hudobných a tanečného oddelenia Mgr. Ružena Vaverčáková.

              Predstavilo sa 150 účinkujúcich, ktorých pripravovalo a viedlo 22 učiteľov. Ich umeleckým výkonom predchádzala precízna príprava, ktorá sa odrazila aj v konečnom kvalitnom prevedení na koncerte. Vystúpenia žiakov boli výsledkom vzájomnej spolupráce všetkých učiteľov, prelínanie hudby, spevu a tanca, vznik napr. flautovo-gitarového a klavírneho zoskupenia, sprevádzanie akordeonistov a huslistov s interpretáciu najrôznejších slovenských, talianskych, či nemeckých skladieb... To všetko napĺňalo obsah nášho príbehu o Príchode Svetla na zem.

               

              Každý z nás rozpráva iným jazykom, každý žije na inom mieste sveta, niektorí majú inú farbu pleti, niektorí majú iné povolanie, niektorí majú inú národnosť, iní zas rôzne vierovyznanie, ale všetkých nás spája LÁSKA.

               

              Všetkým účinkujúcim, pedagógom, participantom a ďalším patrí láskyplné ĎAKUJEME za prácu, ktorú venovali koncertu a pomohli tak vyrozprávať ten najkrajší vianočný príbeh v našom umeleckom prevedení. Veríme, že Vám rozžiaril srdcia a naplnil tento vianočný čas pokojom.

               

              Krásne prežitie vianočných sviatkov praje kolektív Základnej umeleckej školy v Lendaku.

               

               

               

              Bc. Alexandra Bachledová

              Mgr. Marek Majerčák

            • Vianočná burza

            • Srdečne Vás pozývame na Vianočnú burzu, nainštalovanú v priestoroch ZUŠ v Lendaku. Aj tento rok pre Vás žiaci výtvarného odboru pod vedením pedagógov, pripravili rozmanitú "prehliadku" výrobkov a výtvarných prác. Veríme, že od nás odídete s maličkosťou, ktorá poteší Vás a Vašich blízkych. Budeme tu pre Vás nadchádzajúce tri dni.

            • Mikuláš a ŤZP

            • Mikuláša sme vítali aj v 2. adventnú nedeľu! Spolu s ŤZP sme sa stretli pri vianočnom stromčeku v kine Goral v nedeľu, 10. decembra 2023. Súčasťou stretnutia bol kultúrny program našich žiakov z hudobného a tanečného odboru a vystúpenie DFS Slonecko. 

              Hudobný odbor: Hra na heligónke: Adrián Koščák a Vanesa Koščáková

              Hra na husliach: Vanesa Petrasová, Mariana Halčinová, Lucia Hudáčeková a Liliana Smoleňáková

              Tanečný odbor: Anna Budzáková, Veronika Neupauerová, Viktória Stupáková, Vivien Stupáková, Anna Majerčáková, Marcela Majerčáková, Stanislava Selveková Stanislava, Andrea Majerčáková, Juliana Lizáková, Karolína Laufová, Bianka Žmijovská, Sára Halčinová, Stanislava Halčinová, Klára Neupauerová

              Ďakujem všetkým žiakom a učiteľom za ich venovaný čas, tešíme sa na ďalšiu spoluprácou s obcou Lendak. 

            • Mikuláš pre najmenších z Lendaku

            • Žiaci Základnej umeleckej školy v Lendaku aj v tomto roku pripravili krátky, ale hudobne bohatý program v kine Goral na uvítanie Mikuláša. Mikuláš prišiel potešiť najmenšie deti z obce Lendak.

              V programe vystúpili:

              Hra na zobcovej flaute: Terézia Galliková 6. B

              Hra na priečnej flaute: Zuzana Majerčáková 9. D

                                                     Alena Halčínová 7. B

              Hra na keyboarde: Nikol Majerčáková 3. C

              Hra na husliach: Vanesa Petrasová 8. A

                                           Mariana Halčinová 6. B

                                           Lucia Hudáčeková 7. C

              Hra na heligónke: Adrián Koščák 6. C

                                             Vanesa Koščáková 8. D

              Hra na gitare: Natália Britaňáková 8. D

                                      Nikola Selveková 8. C

              Spev: Peter Budzák 3. D

              Krásnym spestrením programu bolo vystúpenie žiakov z DFS Slonecko, pod vedením p. uč. Heleny Koščákovej.

              Veľké poďakovanie patrí učiteľom Ing. Antonovi Gallikovi, Mgr. Márii Krasničanovej, Mgr. art. Helge Parížekovej a Mgr. Miriame Zamiškovej, DiS. art. za prípravu hudobných vystúpení.

               

          • Naša ľudová hudba v RTVS Košice
            • Naša ľudová hudba v RTVS Košice

            • Vo štvrtok 30. novembra 2023 sa predstavila naša „Detská ľudová hudba“ na verejnej nahrávke rozhlasového štúdia rádio Regina Východ v Košiciach. Na nahrávke spolu účinkovali s FSkupina Bančan z Banského a FSkupina Radzim z Vyšnej Slanej. Nahrávku moderovali  známi moderátori rádia Regina  Východ  a to Iveta Vaculová a Milan Ondruš.

              Detská ľudová hudba z Lendaku pod vedením učiteľov Bc. Alexandry Bachledovej a Matúša Lizáka, DiS. art.: Laura Majerčáková, Lenka Neupauerová, Anna Hudačeková, Lucia Hudačeková, Mariana Halčinová, Liliana Smoleňáková, Natália Bekešová, Jozef Majerčák, Samuel Halčin a Mário Maliňák.

              Lendacké deti sa predstavili s pásmom slovenských a goralských kolied. O tom, ako sa slávia a tiež, ako sa niekedy slávili vianočné sviatky v Lendaku porozprával Mgr. Marek Majerčák.

              Deti si z Košíc priniesli veľkú skúsenosť z nahrávania v rozhlasovom štúdiu RTVS a plnú čiapku nielen snehu, kde ho včera v Košiciach napadalo neúrekom, ale aj zážitkov. Všetci boli skvelí a verejné nahrávanie dopadlo na výbornú.

              Chcem ešte raz veľmi poďakovať všetkým účinkujúcim deťom. Saške Bachledovej a Matúšovi Lizákovi za prípravu detí, organizovanie cesty a trpezlivosť. A takisto aj Márii Majerčákovej za prípravu a obliekanie detí do kroja. Ďakujem.

               

              Vysielanie tejto nahrávky bude cez vianočné sviatky na Štefana 26.12.2023 o 16.05 v relácii rádia Regina Východ „Zahrajte mi túto“. V tento deň Vás všetkých pozývame k rozhlasovým prijímačom a internetovým zariadeniamJ.

               

              Mgr. Marek Majerčák