• Novinky

            • Úspech našej ĽUDOVEJ HUDBY

            • Žiaci Základnej umeleckej školy v Lendaku sa v sobotu, 23. apríla 2022, zúčastnili regionálneho kola súťaže Vidiečanova Habovka, ktorú vyhlasuje Národné osvetové centrum v Bratislave. Ide o súťaž hudobného folklóru detí a žiaci súťažili v kategórii Ľudové hudby. Podujatie sa uskutočnilo v Dome kultúry vo Svite pod názvom Z Tatranského prameňa, kde sa stretli detskí folkloristi, sólisti speváci, muzikanti a tanečníci.

               

              Na túto súťažnú prehliadku sme pripravili dve hudobné zoskupenia. Zoskupenie Lendacká muzika sa predstavila s blokom “Kresané melódie z Lendaku“ a zoskupenie Muzikanti sa predstavilo s „Melódiami zo Zamaguria“ podľa trojčlennej rómskej sláčikovej kapely pod vedením primáša Alexandera Pompu z Haligoviec. Žiaci sa na súťažnú prehliadku pripravovali v rámci hodiny Hra v súbore pod vedením pedagógov, Alexandry Bachledovej, Matúša Lizáka a Adama Bachledu.   Snahou pedagógov bolo, aby si žiaci osvojili hru na nástrojoch rytmicko-harmonickej funkcie, spoločná súhra muzikantov ako jednej kapely a  interpretácia melódií v náležitom nástrojovom obsadení, ktoré vychádza z tradície ľudových hudieb v regióne.

               

              Vystúpenie obidvoch kapiel bolo veľmi pozitívne hodnotené a umiestnili sa v zlatom pásme s návrhom na postup na krajské kolo súťaže, ktoré sa uskutoční 15. mája 2022 v Raslaviciach.

               

              Lendacká muzika: Liliana Smoleňáková- husle, Laura Majerčáková - husle, Jozef Majerčák - husle, Jarmila Hudáková – husľová kontra, Viktória Hudaček – husľová kontra, Blažena Halčinová – malá basička.

              Muzikanti: Lenka Neupauerová - husle, Samuel Halčin - husle, Marek Halčin – violová kontra, v sprievode p. uč. Matúša Lizáka - kontrabas.