• Novinky

          • Záverečný koncert
            • Záverečný koncert

            • Hlavná myšlienka sprievodného príbehu sa niesla v znamení slobody alebo ako sa oslobodiť.  Inšpirovali sme sa veľmi známym príbehom „O perníkovej chalúpke“. V príbehu vystupujú tri postavy: Janko, Marienka a striga, ktorá potom ako ich nalákala na domácu pizzu, ich oboch uväznila s tým, že si Janka vypasie a zje. Potom ako sa súrodenci dozvedia o zákernom pláne strigy, staršia Marienka vynachádzavým spôsobom otrávi strigu a spolu s Jankom sa od nej oslobodia.

              Námet príbehu spracovala a upravila Mgr. Ružena Vaverčáková.

              Tak ako sa dôvtipným spôsobom v príbehu fyzicky oslobodili Janko a Marienka, tak nám všetkým dali návod ako by sme sa mohli oslobodiť vnútorne od našich malých, veľkých závislosti. Či ide o televíziu, mobil, počítač, videohry či internet.

              Na záverečnom koncerte vystupovalo spolu 96 detí hudobného a tanečného odboru. Pod vedením svojich triednych učiteľov pripravovali koncert od januára. Kulisy a scénu pripravili žiaci a učitelia výtvarného odboru. Na koncertoch pre základnú školu vystupovali aj hostia zo štátneho konzervatória z Košíc 

              Veľká vďaka patrí všetkým učiteľom a rodičom, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na tomto krásnom kultúrnom podujatí. Tím, ktorí nás podporili svojou prítomnosťou na večernom koncerte veľmi pekne ďakujeme. Kolegom a žiakom prajem veľa fantázie do ďalších zaujímavých podujatí, vytrvalosti a trpezlivosti, ktorá je nesmierne potrebná pri tejto práci.

              Mgr. Marek Majerčák

               

            • „ ČARODEJNÍK V KRAJINE OZ „ BALET

            • Naše absolventky tanečného odboru v školskom roku 2021/2022 v stredu 01.06.2022 navštívili štátne divadlo v Košiciach. Dievčatá si boli pozrieť spolu s p. uč. Polanskou v rámci absolventského výletu predstavenie baletu s názvom  „Čarodejník v krajine OZ

              Balet bol o malej Dorotke, ktorá žije u svojho strýka Henryho a tety Emy v Kansase. Počas veľkej búrky ju tornádo prenesie do ďalekej krajiny. Dorotka sa chce vrátiť domov, no jediný, kto jej môže pomôcť, je veľký čarodejník Oz zo Smaragdového mesta. Cestou stretne strašiaka Strachopuda, ktorý túži získať rozum, cínového Drevorubača, ktorý by chcel mať srdce, a leva Bojka, ktorý túži po odvahe.

              Dorotka s priateľmi zistia, že Oz je v skutočnosti obyčajný človek bez čarodejných schopností.

              Aby naša cesta bola zaujíma, sme sa na predstavenie vybrali vlakom z Popradu do Košíc. Cesta ubehla veľmi rýchlo a bez najmenších komplikácií. Výletu sa zúčastnilo 9 dievčat. Čo nás milo potešilo bola zľavnená cena lístka na balet v rámci toho, že sme sa tohto predstavenia zúčastnili na deň detí. Návrat domov bol v neskorých večerných hodinách.

              Samotné predstavenie bolo spestrené zaujímavými kulisami a prepracovanými inscenačnými zložkami. Dej bol tvorený formou zábavnej rozprávky pre dorast a dospelých. Samotný hrdinovia podávali na javisku presvedčivý tanečný a herecký výkon. S výberom predstavenia sme veľmi spokojné.

              Ing. Martina Polanská

            • „ PALIČKA Z LIBANONU“ Divadlo VIOLA

            •  Divadelná inscenácia Palička z Libanonu od autora Kamila Žišku je malým príbehom pre veľkých detektívov. Ponúka nazretie do svetov významných skladateľov – Bacha, Beethovena, Čajkovského, Gershwina. Prináša poznanie, že ich hudba sa, na rozdiel od Stradivárok, ukradnúť nedá. Patrí tomu, kto ju hrá a tomu, kto ju počúva. A to sú dary, ktoré sa nedajú vyčísliť žiadnou sumou!

              Nášho štvrtkového výletu 02.06.2022 v Prešove sa zúčastnilo 37 žiakov hudobného a tanečného odboru v sprievode s p. uč. Polanskou, p.uč. Krasničanovou, p.uč. Jasenčákovou a p. uč. Zamiškovou.

              Išlo o žiakov 4. a 5. ročníka ZUŠ. Spolu sme navštívili prestavenie divadla VIOLA, ktoré vytvorilo vo svojom repertoári priamo inscenáciu určenú pre žiakov ZUŠ. Žiak si platil vstup na predstavenie a škola zabezpečila autobusovú prepravu z Lendaku do Prešova a späť.

              Toto predstavenie bolo pre našich žiakov zaujímavé a poučné, žiaci si mohli zábavnou formou overiť svoje vedomosti z predmetu dejiny hudby, z oblasti intervalov či stupníc. Kostýmy a hlavne pohyblivé kulisy vhodne oživili dej a posúvali ho pružne dopredu.

              V divadle vládla prijemná rodinná atmosféra a žiaci odchádzali nadšení. Autori si dali záležať aj na tom, aby žiaci si to, čo sa naučili na predstavení mohli aj overiť, teda sme od nich dostali pracovné listy k danej téme pre každého žiaka.

              Tešíme sa na ďalšiu ponuku divadla Viola pre nás zuškárov.

              Ing. Martina Polanská 

            • Adrián Koščák nás reprezentoval v Kysuckom Novom Meste

            • Dňa 11. mája 2022 sa zúčastnil náš žiak Adrián Koščak XVIII. Ročníka Akordeónového festivalu v rytme rôznych hudobných žánrov. Je to súťaž v Kysuckom Novom Meste s celoslovenskou (Bojnice, Banska Štiavnica, Kysucké Nové Mesto Púchov, Stará Ľubovňa ...) , ale aj medzinárodnou účasťou.  Pod vedením učiteľa Ing. Anton Gallika  a repertoárom skladieb  La Foule a Kamenopoľsko  sa umiestnil v bronzovom pásme.  Prajeme mu do budúcna ešte veľa úspechov.