• Novinky

            • Rozlúčka s absolventmi hudobného odboru

            • Dňa 19.6.2020 sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie vysvedčení absolventom hudobného odboru ZUŠ v koncertnej miestnosti v priestoroch školy. Svojou účasťou nás poctila aj pani riaditeľka. Učitelia sa postarali o živú hudbu, ručne vyrobené medaily a tablo. Žiaci zasa obdarovali učiteľov kvetmi a darčekmi. Príjemnú atmosféru ukončila "podpisová akcia" na okne ako symbol rozlúčky.

            • Absolventská výstava

            • Dňa 18. júna sa konala Absolventská výstava výtvarníkov Základnej umeleckej školy v Lendaku, spojená so slávnostným odovzdávaním vysvedčení a pamätných plakiet. Našim absolventom a ich rodičom sa prihovorila aj pani riaditeľka Spojenej školy v Lendaku Mária Budzáková, ktorá poďakovala absolventom a ich pedagógom za ich odhodlanie a trpezlivosť v týchto náročných časoch. Veríme, že naši absolventi využijú svoje výtvarnícke zručnosti a svojou kreativitou obohatia každú oblasť vo svojom živote, lebo to je zmyslom umenia.

            • Obnovenie vyučovania na ZUŠ Lendak od 15.6.2020

            • Na základe rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky zo dňa 9.6.2020 a rozhodnutia zriaďovateľa bude vyučovanie na Základnej umeleckej škole Lendak obnovené od 15.6.2020, ako pre individuálne, tak aj pre skupinové vyučovanie. Pre žiakov základnej umeleckej školy je vyučovanie dobrovoľné.

              Organizácia vyučovania:

              • Učitelia Základnej umeleckej školy Lendak budú vyučovať v novom prevádzkovom režime, teda nie podľa rozvrhu hodín, ktorý mali žiaci pred zatvorením škôl.
              • Žiaci prídu na vyučovanie do školy po dohodnutí sa so svojím triednym učiteľom v konkrétny deň a čas.

              Mgr. Marek Majerčák
              zástupca Základnej umeleckej školy Lendak


              PaedDr. Mária Budzáková
              riaditeľka Spojenej školy Lendak

               

            • Vyučovanie na Základnej umeleckej škole od 1.júna 2020

            • Vyučovanie na Základnej umeleckej škole Lendak od 1.6.2020 bude aj naďalej pokračovať dištančnou formou,  ako skupinové,  tak aj individuálne vyučovanie. K tomuto kroku pristúpilo vedenie Spojenej školy Lendak po dôkladnom zvážení všetkých okolností spojených s otvorením základnej umeleckej školy. V prípade potreby  si rodičia a žiaci môžu dohodnúť stretnutie s učiteľmi v základnej umeleckej škole, kde budú k dispozícií dva dni v týždni.

            • Výzdoba jedálne.

            • Dňa 15.mája 2020 sme sa my - výtvarníci ZUŠ pustili do výzdoby jedálne školy v Lendaku. Na novo natreté steny sme inštalovali práce žiakov a pedagógov. Zavesili sme spolu 20 prác. Je pre nás radosťou, ak máme možnosť sa takto prezentovať. Výsledok posúďte sami. 

            • Ocenenie vo výtvarnej súťaži.

            •  

              ZUŠ v Lendaku sa môže pochváliť úspechom. Dve žiačky našej školy - Ivanka Neupauerová a  Eliška Rojtášová získali v súťaži  Vesmír očami detí  diplom za najlepšiu ocenenú prácu vo IV. kategórii okresného kola.  Tieto práce - postupujú do celoslovenského kola za okres Poprad. Oceneným želáme ešte ďalšiu výhru!

              Mgr. Milada Kotorová

          • SME DOMA – TVORÍME DOMA
            • SME DOMA – TVORÍME DOMA

            • Aj napriek dočasnému prerušeniu vyučovania na Základnej umeleckej škole v Lendaku naši žiaci a pedagógovia „nezaháľajú“. Šikovní výtvarníci usilovne pracujú na svojich kreatívnych dielkach, ktoré sú následne nainštalované na budove školy, alebo uverejnené na facebookovej stránke školy. Chceme sa pripomenúť a spríjemniť Vám túto neľahkú dobu aj takýmto projektom, akým je optimistické vyzdobenie budovy a pripomenutie, že aj ZUŠ-ka sa správa zodpovedne a nosí rúška. Hudobníci usilovne cvičia, výtvarníci tvoria, aby sa mohli s Vami stretnúť v budúcom školskom roku a odprezentovať Vám svoju tvorbu na ďalšom z našich koncertov a na pripravovaných výstavách. Tešíme sa na žiakov aj rodičov a veríme v skoré stretnutie s Vami.

              Mgr. Petra Fridmanská

            • Informácie o organizácií konania prijímacích skúšok na Základnej umeleckej škole v Lendaku

            • Na základe rozhodnutia o prijímacom konaní žiakov základných umeleckých škôl v čase mimoriadnej situácie v školskom roku 2019/20, minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky podľa § 150 ods. 8 a § 161k zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov  určuje prijímacie konanie žiakov základných umeleckých škôl nasledovne:

              Prijímacie skúšky (zápis)  na školský rok 2020/2021 sa uskutočnia v termíne od 24. augusta 2020 do 10. septembra 2020. Presný termín konania prijímacích skúšok do Základnej umeleckej školy Lendak bude oznámený vopred v miestnom rozhlase, káblovej televízií, na webovom sídle obce a na webovom sídle školy. Rodičia detí, alebo záujemcovia o štúdium, môžu vypísať elektronickú prihlášku. Na prijímacie skúšky prinesú rodičia, alebo zákonní zástupcovia vyplnenú prihlášku (dvojstrana v prílohe), alebo vopred vypísanú elektronickú prihlášku.

               

              1_prihlaska_do_zus_2020-21.docx

            • Hodnotenie žiakov ZUŠ Lendak v II.polroku šk.roka 2019/2020

            • Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky podľa § 150 ods. 8 a § 161k zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov určuje hodnotenie, organizáciu záverečnej skúšky a prijímacie konanie žiakov základných umeleckých škôl nasledovne:

              1. Hodnotenie

              1.1 Základné princípy hodnotenia žiakov základných umeleckých škôl v čase mimoriadneho prerušenia školského  vyučovania v školách:

              • zabezpečenie spravodlivosti pri hodnotení každého žiaka rešpektovaním individuálnych podmienok na domácu prípravu a dištančné vzdelávanie,
              • sústredenie pozornosti na poskytovanie spätnej väzby,
              • motivácia a povzbudzovanie jednotlivých výkonov žiakov individuálnym prístupom,
              • akceptácia jedinečnosti podmienok žiakov na vzdelávanie.

              1.2 Zásady hodnotenia

              • Priebežné hodnotenie má mať charakter konštruktívnej spätnej väzby poskytovanej žiakom počas procesu učenia sa. Má mať motivačný charakter, pomenovať žiakom chyby, ktoré robia a navrhnúť postup pri ich odstraňovaní. Priebežné hodnotenie má mať značne individualizovaný charakter, zohľadňovať socioekonomické prostredie, v ktorom žiak vyrastá, jeho vekové a individuálne osobitosti a prihliadať na momentálnu psychickú a fyzickú disponovanosť žiaka.
              • Pri priebežnom hodnotení a záverečnom hodnotení sa prihliada predovšetkým na osobitosti, možnosti a individuálne podmienky na domácu prípravu žiaka počas mimoriadneho prerušenia školského vyučovania v školách.
              • Riaditeľ základnej umeleckej školy do 15. mája 2020 oznámi plnoletým žiakom alebo zákonným zástupcom neplnoletých žiakov, ktoré z vyučovacích predmetov, ktoré pôvodne boli klasifikované, nebudú hodnotené z dôvodu, že podmienky v čase mimoriadneho prerušenia školského vyučovania v školách neumožňujú naplniť ciele vyučovacieho predmetu kvalitnou/plnohodnotnou realizáciou (napr. štvorručná hra, inštrumentálny sprievod, komorná hra, komorný spev, zborový spev, tanečná alebo džezová skupina, súborová hra, hra v orchestri, práca v súbore).
              • Pri priebežnom hodnotení a záverečnom hodnotení sa odporúča zohľadniť aj sebahodnotenie žiaka.
              • O spôsobe hodnotenia jednotlivých vyučovacích predmetov v čase mimoriadnej situácie rozhodne riaditeľ základnej umeleckej školy po prerokovaní s pedagogickou radou elektronickou formou (napr. per rollam), v súlade s vyššie uvedenými bodmi.
              • Po obnovení školského vyučovania v školách základná umelecká škola vypracuje stručnú písomnú správu o realizácií školského vzdelávacieho programu počas mimoriadneho prerušenia školského vyučovania. Správa bude obsahovať opis zmien, ktoré nastali v dôsledku mimoriadnej situácie, vrátane informácií o organizácii vzdelávania a o spôsobe hodnotenia žiakov v jednotlivých vyučovacích predmetoch. So správou následne oboznámi Radu školy. Správa bude priložená k Správe o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach za školský rok 2019/2020.

              1.3 Získavanie podkladov k hodnoteniu

              • Podklady k priebežnému hodnoteniu a záverečnému hodnoteniu výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov získava učiteľ v čase mimoriadného prerušenia školského vyučovania v školách najmä prostredníctvom online vyučovania, portfólií žiackych prác, rozhovorov so žiakmi, príp. konzultácií  so zákonnými zástupcami. Podkladmi môžu byť prezentácie, projekty, samostatné praktické práce spracované žiakmi počas domácej prípravy s prihliadnutím na individuálne podmienky každého žiaka.
              • Počas mimoriadného prerušenia školského vyučovania v školách sa neodporúča hodnotiť žiakov na základe písomných skúšok.
              • V čase mimoriadnej situácie sa ruší povinnosť realizovať písomné práce vyplývajúce z výkonového štandardu štátneho vzdelávacieho programu pre základné umelecké školy.
              • Po obnovení školského vyučovania v školách sa písomné a ústne skúšanie nerealizuje najmenej tri týždne od nástupu žiakov do základnej umeleckej školy.

              2. Pedagogická rada

              2.1 Zasadnutie pedagogickej rady, ktoré sa spravidla koná do 15. apríla (hodnotiaca pedagogická rada) sa počas mimoriadneho prerušenia školského vyučovania v školách nekoná.2.2 Ak termín zasadnutia pedagogickej rady, zameranej na záverečné hodnotenie žiakov za druhý polrok (klasifikačná pedagogická rada), pripadne na obdobie mimoriadneho  prerušenia školského  vyučovania v školách, zasadnutie pedagogickej rady sa uskutoční najneskôr do 14 dní od obnovenia školského vyučovania v školách. Ak sa školské vyučovanie v školách neobnoví do 15. júna 2020, riaditeľ základnej umeleckej školy zabezpečí zasadnutie pedagogickej rady prostredníctvom videokonferencie alebo inými prostriedkami informačnej a komunikačnej technológie bez fyzickej prítomnosti a jej hlasovanie elektronickou formou (napr. per rollam) tak, aby žiaci základnej umeleckej školy mohli dostať vysvedčenie v riadnom termíne.

              3. Ukončenie stupňa vzdelania

              3.1 V školskom roku 2019/2020 sa na základných umeleckých školách vykonáva záverečná skúška administratívne.3.2 Administratívne vykonanie záverečnej skúšky sa uskutočňuje nasledovne:

              • Hodnotenie v jednotlivých častiach príslušnej skúšky sa získa ako aritmetický priemer známok zo skupiny príbuzných vyučovacích predmetov. Do aritmetického priemeru známok sa započítajú koncoročné známky zo všetkých ročníkov príslušného druhu a stupňa štúdia a polročné známky z posledných dvoch ročníkov príslušného druhu a stupňa štúdia.
              • Aritmetický priemer známok sa zaokrúhľuje na celé číslo, pričom 1,5 sa zaokrúhľuje na 1; 2,5 sa zaokrúhľuje na 2; 3,5 sa zaokrúhľuje na 3. Aritmetický priemer s desatinnou časťou do 0,50 sa zaokrúhľuje na celé číslo smerom nadol a nad 0,50 sa zaokrúhľuje na celé číslo smerom nahor.
              • Riaditeľ základnej umeleckej školy určí do 7. mája 2020 skupiny príbuzných vyučovacích predmetov, ktorých známky sa započítajú do hodnotenia jednotlivých častí záverečnej skúšky.
              • Aritmetický priemer a výslednú známku v jednotlivých častiach záverečnej  skúšky kontrolujú dvaja členovia komisie a schvaľuje ho predseda komisie do 29. mája 2020 (viď. príloha č. 1).
              • Riaditeľ základnej umeleckej školy vymenuje členov komisie pre záverečnú skúšku do 7. mája 2020.

              4. Postup do vyššieho ročníka

              4.1 V čase mimoriadnej situácie nemôže byť žiak zo žiadneho vyučovacieho predmetu hodnotený stupňom prospechu neuspokojivý, t.j. nemôže opakovať ročník okrem prípadov, uvedených v bode 4.2.

              4.2 V čase mimoriadnej situácie žiaci prvého stupňa základného štúdia, druhého stupňa základného štúdia a štúdia pre dospelých, ktorí v prvom polroku dostali známku neuspokojivý  z dvoch alebo viacerých vyučovacích predmetov alebo boli nehodnotení, môžu absolvovať komisionálne skúšky najneskôr do 31. augusta 2020.

              5. Prijímacie skúšky

              5.1 Riaditeľ základnej umeleckej školy do 30. apríla 2020 zverejní na webovom sídle základnej umeleckej školy a verejne dostupnom mieste termín, dokedy je potrebné doručiť vyplnenú prihlášku príslušnej základnej umeleckej škole buď elektronicky alebo poštou.

              5.2 Prijímacie skúšky na školský rok 2020/2021 sa uskutočnia v termíne od 24. augusta 2020 do 10. septembra 2020. Zriaďovateľ určí konkrétny termín prijímacích skúšok na jednotlivé druhy štúdia a odbory a základná umelecká škola oznámi termín konania prijímacej skúšky do 14 dní od obnovenia školského vyučovania v školách, najneskôr však do 15. augusta 2020 na webovom sídle základnej umeleckej  školy a verejne dostupnom mieste.

                                                                                                                                                                        Mgr. Branislav Gröhling

              https://www.minedu.sk/rozhodnutie-o-hodnoteni-organizacii-zaverecnej-skusky-a-prijimacom-konani-ziakov-zakladnych-umeleckych-skol-v-case-mimoriadnej-situacie-v-skolskom-roku-20192020-28-4-2020/?fbclid=IwAR2HkkDhcimvKPP98bCeuU-EFNpLtqr1oQ_Gj1dz5VhidVx0-usWS-lVsTE

            • Vyučovanie na školách prerušené až do odvolania...

            • Vážení rodičia, milí žiaci! Ako ste dnes určite postrehli z médií, vyučovanie na školách bude prerušené až do odvolania.   Rozhodol o tom Úrad verejného zdravotníctva SR reagujúc na opatrenia týkajúce sa zabránenia šíreniu nového koronavírusu.

            • Klavírny workshop v Prešove

            • 6. februára 2020, na Súkromnom konzervatóriu Dezidera Kardoša v Prešove, sa uskutočnil klavírny workshop a koncert klaviristky z Ukrajiny, Mgr. art. Eliny Ivanovej. Elina Ivanova je absolventkou hudobnej akadémie Oddesa National A.V.Nezhdanova, Ukrajina. Momentálne je študentkou doktorandského štúdia. Workshop bol zameraný na techniku hry na klavíri a priniesol nám učiteľom z umeleckej školy nový rozmer výučby hry na klavíri. Po workshope nasledoval koncert spomínanej klaviristky, na ktorom odzneli dve sklaby ruského klaviristu Rachmaninova a jedna skladba od nemeckého skladateľa Bramsa. Koncert sme sledovali zo zatajeným dychom. Slovami sa tá neskutočná energia vychádzajúca zo srdca klaviristky ani nedá opísať. Jednoducho to bolo famózne.

               

              Bc. Matej Kováčik DiS. art.

            • Medzinárodná súťaž Poľsko Torúň - ,,Vždy zelená, vždy modrá,,

            • V šk. roku 2018/2019 sme sa zúčastnili na medzinárodnej súťaže Poľsko Torúň, s témou ,,Vždy zelená, vždy modrá,,. Získali sme DIPLOM a čestné uznanie za výtvarnú prácu žiačky 9.ročníka Lucii Gallikovej s názvom ,,PORADA,, Žiačka pracovala pod vedením vyučujúcej Denisy Rišianovej. Týmto im srdečne gratulujeme.

            • Vianočný koncert

            • „Svet na chvíľku stíchol. Svetlá osvetľujú ulice a vločky padajúce z neba ti hladkajú tvár. Pozri sa hore, porozmýšľaj, započúvaj sa. Cítiš to?..... Pomaly prichádza ten čas. Zastaví sa pri dverách, potom vojde dovnútra. Prinesie so sebou vôňu. Tú vôňu, na ktorú čakáš celý rok. Vôňu Vianoc. Usmej sa, lebo na Vianoce sa plnia želania a naša zem je plná nádeji.“

              Týmito krásnymi slovami sa začal Vianočný koncert žiakov a učiteľov Základnej umeleckej školy. V roli  chlapca putujúceho po svete, ktorý hľadá pre seba samého to najlepšie „vianočné želanie“ sa predviedol Samuel Hudaček. Deti jednotlivých speváckych, tanečných a hudobných čísel vhadzovali do krabičky putujúceho chlapca poskladané listy. Chlapec čítajúc z týchto listov nakoniec pochopil, že oveľa väčšou hodnotou je dávať, priať a želať druhému človeku, ako sebe samému. A to je vlastne odkaz každých Vianoc. Zastaviť sa, uvedomiť si hodnotu ľudí okolo nás a  želať im to najkrajšie Vianočné želanie. .......aby narodený Ježiško prišiel do všetkých rodín a k všetkým ľuďom, kde vládne pokoj, radosť jeden z druhého a Láska, ktorá je najdôležitejšia na tomto svete.   

            • Vianočná burza v ZUŠ

            • Aj tento rok si pre Vás naša škola pripravila Vianočnú burzu spojenú s výstavou prác jej žiakov. Burza sa konala v dňoch od 9teho do 13teho decembra v priestoroch Základnej umeleckej školy v Lendaku. Ručne vyrobené výrobky potešili nejedného z Vás a mnohí ste odchádzali s úsmevom na tvári, naladení na nadchádzajúci vianočný čas. Ďakujeme, že ste prišli podporiť našu sviatočnú myšlienku a spríjemnili ste si u nás predvianočné dni. Želáme Vám krásne a pokojné Vianoce a Šťastný rok.

            • Malé deti sa stretli so Svätým Mikulášom

            • Dňa 5.12.2019 nás v kine Goral v Lendaku opäť navštívil  sv.Mikuláš, aby obdaril svojimi darmi tých najmenších členov našej obce. Pri tejto príležitosti si žiaci a ich učitelia pripravili krátky program, aby rozveselili túto milú udalosť. Žiačka Laura Majerčáková  zaspievala skladbu Tři oríšky. Samko Halčin a Lenka Neupauerová nám zahrali na husliach vianočnú skladbu „rolničky“ a Mariana Kočšáková zahrala na heligónke goralské vianočné koledy. Tešíme sa na ďalší rok na túto milú udalosť. S pozdravom p.uč. Adam Bachleda DiS. art., p.uč. Barbora Bachledová DiS. art.,p.uč. Lukáš Oprendek DiS.art.

            • Pripravili sme predstavenie „krásnym“ deťom

            • Dňa 15. decembra sa konalo v kine Goral mikulášske stretnutie  detí so ZŤP pod záštitou p. uč. A. Gallika a p. uč. M. Lizáka.  Tento deň vyšiel práve na 3. adventnú nedeľu, ktorá sa inak nazýva Gaudete , čo znamená radosť. Po príchode sv. Mikuláša sa teda začalo krátke predstavenie plné radostných okamihov. Na pódiu vystúpili žiaci hudobného  odboru v hre na  akordeóne, husliach a flaute.  Začiatok programu otvorilo duo v podaní  Adriána Koščáka / akordeón/ a Samuela Gallika  /husle/ s piesňou Rolničky. Vo vystúpení pokračovali žiačky Anna Mária Budzáková /altová flauta/ a Zuzana Majerčáková /sopránová flauta/ s piesňou Princezná ze mlejna. Vystúpenie  ZUŠ ukončili žiaci Kristian Žmijovský a  Denis Gallik hrou na  akordeóne so sprievodom p. uč.  Matúša Lizáka. Po predstavení  nasledovalo vystúpenie detí z MŠ, ktoré sa predviedli  tancom, spevom a nádhernými goralskými vinšami. Následne  dostali priestor aj deti sediace v hľadisku. Skoro každé z nich prednieslo sv. Mikulášovi básničku, alebo zaspievalo pieseň. Odmenou im bol potlesk a mikulášsky darček.

            • Zuškári na Konzervatóriu v Košiciach

            • Dňa 4.12.2019 sa uskutočnil deň otvorených dverí na Konzervatóriu Jozefa Adamoviča v Košiciach a preto sme sa tam vybrali aj my s našimi žiakmi Janou Koščákovou, Faustínou Nebusovou a Laurou Majerčákovou. V Košiciach a na samotnom Konzervatóriu vládla veľmi príjemná atmosféra. Spomínanú školu sme navštevovali aj my a vďaka tomu sme našich žiakov vedeli rýchlejšie zorientovať v jednotlivých odboroch. Povedali sme im aké odbory sa dajú na Konzervatóriu vyštudovať a aké predmety sa tam vyučujú. Žiaci si pozreli priebeh jednotlivých vyučovacích hodín, konkrétne nás zaujímali predmety určené pre klaviristov, huslistov a spevákov a taktiež sa dozvedeli informácie týkajúce sa prijímacích skúšok. Okrem iného dostali aj možnosť zahrať pred pedagógmi. Tí im povedali svoj názor a oni si ich  cenné rady vzali do budúcnosti. Žiakov táto cesta obohatila o rôzne vedomosti a škola ich oslovila. Teraz ostáva len na nich, ktorým smerom sa vyberú. Dúfam a zároveň verím, že cesta so žiakmi na Konzervatórium nebola posledná a že sa tam ešte niekedy vyberieme. S pozdravom p.uč. Barbora Bachledová DiS. art. a p.uč. Adam Bachleda DiS. art.

            • Žiaci hudobného odboru v Štátnej Filharmónií Košice

            • Aké by boli Vianoce bez hudby? Každému z nás sa toto najkrajšie obdobie v roku spája s množstvom skladieb piesní a kolied, ktoré majú svoj príbeh. Naša ZUŠ spoznala tajomstvo Vianoc v špeciálnom vydaní príbehu hudby v podaní košickej Štátnej filharmónie so skvelým pánom dirigentom. Mali sme možnosť vypočuť si známe klasické skladby, či známe slovenské koledy v podaní symfonického orchestra a detského operného štúdia. Pre nás všetkých to bol bohatý umelecký zážitok.

                                                                                                            Mgr. Janka Fudalyová

            • Úspech v súťaži Anjel Vianoc

            • V tohoročnej súťaži  Anjel Vianoc 2019, ktorú organizuje Tatranská galéria v Poprade sme získali spomedzi vyše 1000 prác čestné uznanie. Ide o prácu Dávida Gallika z II. ročníka (trieda p. uč. Kotorovej). Blahoželáme!