• Novinky

            • Mesiac úcty k starším

            • V pondelok 23. októbra 2023 nás v priestoroch Základnej umeleckej školy poctila vzácna návšteva... pedagógovia Spojenej školy, ktorí v minulosti pôsobili v Lendaku. Pri tejto príležitosti a v rámci mesiaca úcty k starším pre nich pripravili učitelia ZUŠ spolu so svojimi žiačkami a žiakmi krátky umelecký program. Tešíme sa z každej príležitosti vystúpiť pred verejnosťou... a veríme, že sa im náš program páčil.

            • REČ TELA AKO ZRKADLO PREŽÍVANIA

            • Akcie sme sa zúčastnili vo štvrtok 05.10.2023 v divadle Viola. Pozvanie na workshop dostala p. uč. Polanská od organizátorov podujatí z fondu podpory pre umenie v meste Prešov. Tento pohybový workshop sme absolvovali aj pred rokom, takže priestor, lektor a pohybové princípy nám už boli známe. Plynule sme nadviazali na prvú časť, a opäť to bola pre nás výzva.

              Workshop bol venovaný základom pohybového divadla. Cvičenia boli zamerané prevažne na fyzické vyjadrenie tanečníka a na prácu s priestorom a časom. Hľadanie abstraktných telových možností a polôh doplnili cvičenia z oblastí pantomímy a súčasného tanca. Lektorom workshopu bol absolvent Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne, Pavol Seriš.

              Za našu Zuš Lendak sa workshopu zúčastnilo týchto 6 žiačok z triedy p. uč. Polanskej:

              Tanečný odbor:

              1) Majerčáková Anna         - 7.C

              2) Majerčáková Marcela    - 7.C  

              3) Selveková Stanislava     - 7.C

              4) Majerčáková Andrea     - 7.C

              5) Lizáková Juliana            - 7.C

              6) Neupauerová Klára       - 8.D

              Ďakujeme za skvelú atmosféru.                                                              Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Ja nič, ja tanečník – workshop ľudového tanca

            • V našej ZUŠ sme v dňoch od 20.08.2023 do 23.08.2023 realizovali tanečný workshop pre našich žiakov z II. stupňa. Išlo o tanečníčky z tried p. uč. Polanskej. Cieľom tanečných dielní bolo podporiť pohybové zručnosti mladých tanečníkov a osvojenie si základov ľudového tanca. Sekundárnym cieľom bolo tiež praktické predstavenie metodiky výučby ľudového tanca pedagogičkám ZUŠ priamo pri práci s deťmi. Hosťovanie na workshope prijal aj DFS Slonecko pod vedením p. uč. Heleny Koščákovej.​​​​​​​​​​​​​​​​

              Lektormi workshopu boli:

              • Mgr. Katarína Babčáková, PhD. - Etnochoreologička, tanečná pedagogička, odborná pracovníčka pre folklór a folklorizmus v Národnom osvetovom centre v Bratislave.
              • Róbert Sabol - Interprét ľudového tanca, člen tanečnej skupiny Bardfa a folklórneho súboru Hornád z Košíc, lektor škôl tanca a tanečných domov, vzdelávacích aktivít v oblasti folklórneho hnutia.

              Workshop prebiehal štyri dni v dvoch blokoch v koncertnej miestnosti ZUŠ:

              • od 09:00 do 12:00 hod – I. blok
              • od 12:00 do 14:00 hod – obedňajšia prestávka
              • od 14:00 do 17:00 hod – II. blok

              Na konci workshopu žiaci získali osvedčenie o úspešnom absolvovaní štvordňových tanečných dielní od organizátorov tohto podujatia a to konkrétne Podtatranského osvetového strediska v zastúpení Bc. Alexandry Bachledovej. Podujatie bolo financované z Fondu na podporu umenia.

              Ešte raz ďakujeme všetkým za skvelú atmosféru a za výborné tanečné výkony našich žiakov.

              V Lendaku 28.08.2023                                                                        Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Denný tábor "Napreduj bez hraníc"

            • V termíne od 10. 07. 2023 do 14. 07. 2023 bol v priestoroch ZUŠ Lendak realizovaný denný tábor v čase od 9.00 do 14.00 hod. s počtom žiakov 40. Tábor organizovali štyri učiteľky v zložení: Ing. Polanská, Bc. Žmijovská, Mgr. Vaverčáková a Mgr. Lizáková.

              Počas tábora učiteľky robili so žiakmi aktivity zamerané na ich tvorivosť, logiku, vedomosti, jemnú motoriku, rytmické cítenie a pohybové zručnosti. Každá aktivita trvala 40 minút a následne sa žiaci vystriedali u ďalších troch učiteliek. Každý deň boli pre žiakov prichystané tri rôzne aktivity a jedna výzva/challenge.

              Každá skupina sa skladala zo žiakov od 2. ročníka do 6. ročníka. Na začiatku tábora obdŕžala každá skupina hraciu kartu, do ktorej zbierali body za jednotlivé aktivity. Na konci tábora bol vyhlásený víťaz tábora - skupina s najvyšším počtom bodov. Títo žiaci dostali diplom a sladkú odmenu za svoju šikovnosť a tvorivosť, a putovnú cenu ZUŠ.

              V stredu 12. 07. 2023 v čase od 9.00 do 14.30 hod. sme so žiakmi absolvovali výlet na hrad v Starej Ľubovni bez väčších komplikácií. Počas výletu sa nestal žiaden úraz. Body žiaci získali aj za tento výlet v kategóriách: vedomosti z prehliadky, dochvíľnosť, disciplinovanosť, tvorivosť.
              Výsledné body na hracích kartách:

              • skupina A = 79 bodov – 1. miesto
              • skupina B = 71 bodov – 3. miesto
              • skupina C = 77 bodov – 2. miesto

              V závere tábora sme žiakom dali vypísať dotazník spokojnosti, ktorého vyhodnotenie je príloha tejto správy. Podklady z dotazníka spracovala do tabuľky Mgr. Vaverčáková.

              Počas tábora sme žiakov fotili a kamerovali. Z tohoto portfólia vytvorí Bc. Žmijovská krátky videoklip, ktorý má poslúžiť na ďalšiu propagáciu tábora na webovej stránke ZUŠ a na FB.

              Celkovo hodnotím tábor ako prínos pre žiakov aj pre učiteľky, nakoľko pre učiteľky Mgr. Lizákovú a Mgr. Vaverčákovú to bola prvá skúsenosť s takýmto formátom práce s deťmi. Žiaci aj kolegyne boli veľmi tvorivé a snaživé, čo ma príjemne potešilo.


              V Kežmarku dňa 14. 07. 2023                                                           Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Klavírna prehliadka v Zuš L. Mednyánszkeho v Spišskej Belej

            • Dňa 20.6.2023 sa uskutočnila po koronovej pauze v ZUŠ L. Mednyánszkeho klavírna prehliadka, v ktorej súťažili medzi sebou tri základné umelecké školy. ZUŠ L. Mednyánszkeho, ktorá prehliadku organizovala, pozvala ďalšie dve základné umelecké školy, a to ZUŠ Spišská Stará Ves a ZUŠ Lendak.

              Súťaž mala päť kategórií, pričom každá kategória bola rozdelená podľa ročníka, do ktorého žiaci chodili. Zúčastnilo sa jej 20 klaviristov, z toho Liliana Petrasová, žiačka p. uč. Leskovjanského zo ZUŠ Lendak získala zlaté pásmo v štvrtej kategórii, za čo jej srdečne blahoželáme.

            • "Srdcom - pohybom" v Humennom

            • V sobotu 17.6. sa žiačky Blaženka Halčinová, Slávka Halčinová a Mariana Koščáková zúčastnili tanečnej súťaže "Srdcom - pohybom" v Humennom. Dievčatá súťažili v kategórii mládež s choreografiou z ľudového tanca. Prezentovali tanec z Liptova v tradičných liptovských krojoch, ktoré sme mali zapožičané z FS Magury z Kežmarku. V kategórii súťažilo 16 choreografii a naše dievčatá sa umiestnili v bronzovom pásme.

              Janiglošová Martina ZUŠ Lendak

            • Absolventský koncert

            • Srdečne Vás pozývame na Absolventský koncert a vernisáž žiakov hudobného, tanečného a výtvarného odboru, ktorý sa uskutoční v piatok 23.6.2023 o 16:00 hod. v kine Goral v Lendaku.

            • „BÁJKY O LEVOVI“ Divadlo VIOLA – absolventský výlet

            • ​​​​Nášho štvrtkového výletu 08.06.2023 v Prešove sa zúčastnilo 44 žiakov zo všetkých odborov ZUŠ v sprievode s p. uč. Polanskou, p.uč. Krasničanovou, p.uč. Jasenčákovou a p. uč.Janiglošovou. Spolu sme navštívili prestavenie divadla VIOLA, ktoré vytvorilo vo svojom repertoári hudobnú inscenáciu určenú pre žiakov ZUŠ – s názvom „Bájky o Levovi“.

              Toto predstavenie bolo pre našich žiakov zaujímavé a poučné, žiaci si mohli zábavnou formou overiť svoje vedomosti z predmetu dejiny hudby. Kostýmy a hlavne pohyblivé kulisy vhodne oživili dej a posúvali ho pružne dopredu. V divadle vládla prijemná rodinná atmosféra a žiaci odchádzali nadšení. Autori si dali záležať aj na tom, aby žiaci si to, čo sa naučili na predstavení mohli aj overiť, teda sme od nich dostali pracovné listy k danej téme pre každého žiaka.

              Tešíme sa na ďalšiu ponuku divadla Viola pre nás zuškárov.

              V Lendaku 12.06.2023                                                       Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Hvezdáreň a planetárium v Prešove – výtvarná súťaž

            • Dňa 3.4. 2023 bolo vyhodnotenie detskej výtvarnej súťaže ,,VESMÍR OČAMI DETÍ“  2023. Našej žiačke 4. ročníka Karolínke Fudalyovej sa podarilo získať OCENENIE za zaujímavú výtvarnú prácu s názvom ,,Zábava vo vesmíre“, ktorú vytvorila pri vyučujúcej p.uč. Rišianovej. Gratulujeme a do budúcnosti držíme palce.

            • Lidice 2023 na tému TANEC

            • Naši žiaci ZUŠ Lendak z Výtvarného odboru sa zúčastnili  5. ročníka Medzinárodnej detskej výtvarnej výstavy (súťaže) Lidice 2023. V tomto roku na tému ,,TANEC“ do súťaže prišlo celkom 16 416 prác od detí z 83 krajín sveta. Odborná porota udelila 1356 ocenení vrátane medailí. Našim dvom žiakom 4. ročníka Stanislavovi Bujňákovi a Jozefovi Lizákovi sa podarilo získať ČESTNÉ UZNANIE za krásne práce. Srdečne im blahoželáme a prajeme ešte veľa úspechov.

            • Dobre je v záhrade

            • V šk. roku 2022/2023 vyhlásil SLOVENSKÝ ZVAZ ZÁHRADKÁROV 16. ročník výtvarnej súťaže pre deti a mládež s názvom DOBRE JE V ZÁHRADE. Do súťaže sa zapojilo 102 škôl, ktoré zaslali spolu 701 výtvarných prác. Náš výtvarný odbor poslal 11 výtvarných prác a medzi ocenených,  obdarovaných a šťastných sa zaradila aj naša žiačka ZUŠ Marianka Galliková. Práca vznikla v triede p. uč. Rišianovej. Marianke blahoželáme a tešíme sa z jej úspechu.

            • AFC DANCE CUP – Bardejov

            •  

              Naše tanečníčky z triedy p. uč. Polanskej sa v sobotu 27.05.2023 zúčastnili tanečnej súťaže v mestskej
              športovej hale Mier v Bardejove, ktorá sa konala pod názvom AFC DANCE CUP 2023.

              Dievčatá svojimi vystúpeniami dokázali, že majú skutočne výnimočné tanečné schopnosti. Ich snaživá práca a tréning sa ukázali a získali krásne 3. miesto za choreografiu „Muzika hraj“. Súťaž bola veľmi náročná a konkurencia bola tvrdá, takže tieto výsledky sú dôkazom toho, že naše tanečníčky sa dokážu popasovať s každou výzvou.
              Sme radi, že sme mohli byť svedkami takého vynikajúceho výkonu a veríme, že dievčatá budú pokračovať v tréningu a neustále zdokonaľovať svoje tanečné zručnosti. Ešte raz gratulujeme k vynikajúcim výsledkom a tešíme sa na ich budúce úspechy.

              V Lendaku 31.05.2023                                                                          Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • DEŇ TANCA – celoslovenské kolo

            • ​​​​V mestskom kultúrnom centre v Žiari nad Hronom sa v utorok 23.05.2023 konala celoslovenská tanečná súťaž, kam postúpili naši najmenší tanečníci z materskej škôlky s choreografiou „Trpaslíci„ pod vedením p.uč. Polanskej. V silnej konkurencii z celého Slovenska sa im zo siedmych zúčastnených tanečných čísel vo vekovej kategórií Deti I. – do 6.rokov podarilo získať krásne 3.miesto.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

              Cieľom tejto celoslovenskej prehliadky bolo podporiť rozvoj amatérskeho tanca, motivovať tanečné kolektívy a jednotlivcov k tvorivej práci, skvalitňovať tanečný prejav detí a mládeže. Teší nás, že tanec je jedným z prostriedkov zameraných hlavne na aktívne a zmysluplné využívanie voľného času a je tiež vhodný ako prirodzená fyzická aktivita vedúca k zdravému spôsobu života.

               

              Našim trpaslíkom srdečne blahoželáme a želáme im, aby ich tanec bavil aj naďalej.

               

              V Lendaku 26.05.2023                                                                Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Jarné umelecké dni

            • Všetkých Vás srdečne pozývame na JARNÉ UMELECKÉ DNI, týždeň plný hudby, umenia a tvorenia v dňoch od 22. do 26. mája, každý deň od 15.15 hod.

              Akcia žiakov a učiteľov Základnej umeleckej školy  Lendak sa bude konať v priestoroch areálu školskej záhrady a v prípade nepriaznivého počasia v koncertnej sále základnej umeleckej školy.

              Príďte nás povzbudiť a stráviť príjemné chvíle v objatí prírody a umenia.

            • Na Smižianskej gitare

            • Dňa 10. 5. sa naše žiačky, Karolína Lizáková (IV. D / trieda Mgr. Zamiškovej DiS. art.) a Dominika Špaková II. D / trieda Mgr. Lizákovej), zúčastnili celoslovenskej gitarovej súťaže Smižianska gitara. Hrou na gitare hrdo reprezentovali hudobný odbor ZUŠ Lendak. Karolínka sa v kategórií I. A umiestnila v bronzovom pásme, Dominika v kategórií BABY v striebornom pásme.

              Navyše mali príležitosť stretnúť významné osobnosti z profesionálneho sveta gitary. Zoznámili sme sa so skvelými umelcami, akým je Miloš Slobodník, didaktičkou a poľskou skladateľkou Tatianou Stachak, a spoznali svetoznámeho českého výrobcu gitár Petra Matoušku. Celodenná akcia organizovaná ZUŠ Smižany v nás zanechala veľa inšpirácie a radosti z hrania. Veríme, že budeme mať príležitosť reprezentovať našu školu aj o rok.

              Mgr. Miriama Zamišková DiS. art.

              Mgr. Zuzana Simona Lizáková

            • Výstava prác žiakov

            • ...práce našich žiakov, ktoré si vyžadovali veľa trpezlivosti, šikovnosti a zručnosti, sú vystavené v cukrárni NOSTALGIA v Spišskej Belej. Spríjemnia atmosféru a potešia vaše oči aj dušu.

            • Akordeónový workshop

            • Dňa 21.4.2023 sa konal v našej ZUŠ-ke Didakticko – interpretačný Seminár a Workshop. Pozvanie od nás priajal Mgr. Art. Peter Katina ArtD. Tento aj vo svete známi akordeonista, umelec a pedagóg pripravil bohatý program v ktorom sme boli svedkami prednášky na rozmanité témy ako sú: história nástroja, technický popis, rozdelenie akordeónov, melodické basy, správna pozícia hráča na akordeón počas prednesu, tvorba tónu i jeho elasticita. Informácie neboli len v teoretickej rovine. Prednáška bola obohatená interpretáciou danej problematiky na hudobnom nástroji lektorom.

              Druhá časť pozostávala z ukážok praktickej výučby. Na nej sa zúčastnili naši žiaci v poradí: Michal Hudaček 4.B, Matúš Lizák 6.A a Anna Hudáčeková z 9.B.  Žiaci interpretovali skladby, ktoré mali pripravené.  Lektor poukázal na charakter skladieb a prezentoval svoj pohľad na prejav. Doplnil hru o isté postrehy, ktoré získal počas svojej dlhoročnej praxe pedagóga ale aj člena mnohých súťaží na Slovensku, no i v zahraničí. Na seminári hral aj náš kolega Matúš Lizák Dis art. Skladbu 20 storočia od Petra Machajdík. Túto skladbu  predstavil ako prví práve lektor Mgr. Art Peter Katina ArtD. Na koniec seminára nám lektor predniesol skladby 20. storočia v jeho podaní. Atmosféra bola veľmi príjemná. Na seminári sa zúčastnili aj pedagógovia z okolitých ZUŠ. Táto udalosť bola nielen náučná, no  dala veľa  pozitívnych impulzov nám pedagógom, ale aj žiakom do svojho ďalšieho pôsobenia.

              Ing. Anton Gallik