• Novinky

            • Naše tanečnice v Humennom

            • Tak ako každý rok, aj tento rok sme sa zúčastnili celoslovenskej tanečnej súťaže v scénickom a ľudovom tanci v Humennom.  Žiačky 6. Ročníka a študentky strednej školy nás reprezentovali  s choreografiou ,,Ked idzem valalom“. Týmito karičkami z obce Parchovany vyhrali zlaté pásmo. Žiačky 8. ročníka  súťažili s choreografiou s názvom ,,liptov“ a získali strieborné pásmo. V rámci kategórie scénický tanec zatancovala Sára Koščáková sólový tanec ,,symfónia“ , s ktorým sa umiestnila v striebornom pásme. V súčasnosti sa pripravujeme na celoslovenskú kvalifikáciu na majstrovstvá Európy , ktorá sa uskutoční dňa 12.5.2019 v Leviciach.

            • Dievčatá z tanečného odboru súťažili v Smižanoch

            • V Smižanoch sa 22.3.2019 konala tanečná súťaž v rôzných žánroch tanca. Naše žiačky súťažili so štyrmi choreografiami  v kategóriách ľudový tanec, scénický tanec a súčasný tanec. Všetky choreografie sa umiestnili v bronzových pásmach. Nasledujúci deň sa konalo grand finále  súťaže, do ktorého nás pozvali ako účinkujúcich s dvoma choreografiami.

            • Tanečný odbor v Košiciach

            • V sobotu 16.3.2019 sa konala v Košiciach regionálna kvalifikácia na majstrovstvá Európy. Žiačky 6.,7, ročníka a študentky strednej školy sa zúčastnili tejto súťaže s choreografiou ,, Ked  idzem valalom“ v kategórií ľudový tanec, s ktorou si vyslúžili druhé miesto. Na základe bodového hodnotenia tak postupujú na celoslovenskú kvalifikáciu na majstrovstvá Európy. Sára Koščáková so sólovým tancom ,,symfónia“ sa umiestnila v striebornom pásme a iba jeden bod ju delil od postupu  do celoslovenskej kvalifikácie.

            • Skvelý výkon našich dievčat vo Svite

            • Dňa 14.3.2019 sa žiačky Sára Koščáková, Jarmila Hudáková a Slávka Halčinová zúčastnili tanečnej súťaže vo Svite  s dvoma choreografiami. Dievčatá zatancovali trio s názvom ,,boj“ v kategórií open choreografia a umiestnili sa v striebornom pásme. So sólovým tancom s názvom ,,symfónia“ v kategórií scénicky tanec súťažila Sára Koščáková a umiestnila sa v bronzovom pásme. V rámci tejto súťaže  nás reprezentovali dňa 15.3.2019 žiačky 6.,7. a 8. ročníka v spoločnej choreografii s názvom ,,náš tanec, náš svet“ a umiestnili sa v striebornom pásme.

            • Klavírna prehliadka v Spišskej Belej

            • Dňa 16.04.2019 sa v koncertnej sále ZUŠ Ladislava Mednyánszkého v Spišskej Belej uskutočnila klavírna prehliadka elokovaných pracovísk tejto Zušky. Z našej školy sa súťaže zúčastnila žiačka Antónia Halčinová, z triedy p. uč. Mateja Kováčika, ako žiačka 3. ročníka, 1. časti, 1. stupňa sa zaradila do 2. kategórii, v ktorej získala krásne Strieborné pásmo. Gratulujeme

            • Úspechy v krajskom kole výtvarnej súťaže

            • Dňa 8. marca 2019 sa uskutočnila vo výstavnej sieni Barónka v Kežmarku vernisáž výstavy Moje (ne)istoty s podtémou Aj zajtra vyjde slnko a zohreje mi tvár. Výstavu organizuje Stredná umelecká škola v Kežmarku a je vyvrcholením krajského kola výtvarnej súťaže. Naši žiaci získali ocenenia: Aneta Burgerová – 2. miesto s prácou Motýlie pošteklenie (z triedy p. uč. Kotorovej) a Miriam Galliková – 3. miesto s prácou My doma (z triedy p. uč. Majerčáka). Do súťaže sa zapojilo 204 prác z Prešovského kraja a družobných miest z Poľska a Česka. Výstava potrvá do 29. marca 2019. Oceneným blahoželáme!

            • Medzinárodné bienále grafiky Poľsko

            • V týchto dňoch sme sa na výtvarnom odbore potešili diplomu za účasť na 21. ročníku medzinárodného bienále grafiky v poľskom meste Toruň. Na medzinárodnej výstave videli návštevníci práce našich žiakov: Kristián Koščák, Peter Žmyjovský a Aneta Burgerová – vyhotovené technikou kolorovaného linorytu. Blahoželáme!

            • PETROHRAD OČAMI DETÍ

            • Dňa 10.12.2018 sa uskutočnila vernisáž a slávnostné vyhodnotenie 3. ročníka celoslovenskej výtvarnej súťaže PETROHRAD OČAMI DETÍ na Radnici mesta v Lučenci. Žiaci našej školy: Andrea Stupáková, Ferko Selvek, Sára Neupauerová, Veronika Lizáková a Viktória Hudačeková z tried p. uč. Matavu a p. uč. Kotorovej získali ďakovný list.

              Súťaž vyhlásili: gubernátor mesta Sankt Peterburg Georgij Sergejevič Poltavčenko, generálny konzul SR v Sankt Peterburgu PaedDr. Augustín Čisár a primátorka mesta Lučenec PhDr. Alexandra Pivková.

              Poslaním súťaže bolo upriamiť pozornosť súťažiacich na Petrohrad ako na  mesto celosvetového významu, jedno z najkrajších miest na svete označované aj ako Benátky severu, súčasť zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

              Do súťaže bolo prihlásených 1800 prác. Blahoželáme oceneným!

            • Výtvarná súťaž Anjel Vianoc 2018

            • Tradičná výstava detskej výtvarnej tvorby v Tatranskej galérii Poprad bola pre našu školu úspešná. Žiačka Mária Stolárová (10 rokov, trieda Mgr. Milady Kotorovej), svojou prácou „Nesiem Vám veľké dary“ získala Čestné uznanie. Blahoželáme a prajeme ďalšie úspechy vo výtvarnej tvorbe!

            • Vianočný koncert

            • 20. december nebol len obyčajným a všedným dňom. Bol to predovšetkým deň, kedy sa všetci žiaci školy a návštevníci verejného koncertu ponorili do predvianočnej atmosféry, za ktorú vďačíme žiakom ZUŠ Lendak. V adventnom období očakávame narodenie Ježiška. Na Vianoce sú ľudia k sebe milí, pozorní, blízkeho chceme obdarovať nejakým darčekom. Hlavnou pointou týchto sviatkov je súdržnosť ľudí, láska, pokoj a pohodlie rodinnej atmosféry. To všetko je potrebné, aby nás to spojilo v jeden tím, preto sme pri výbere témy našli inšpiráciu práve v spájaní. "Hudba a tanec spája" presne tak znelo heslo tohtoročného vianočného koncertu.   

            • Vianočná výstava

            • Tak ako každý rok o takom čase, aj tento rok si žiaci výtvarného odboru zo Základnej umeleckej školy pre nás  pripravili výstavu svojich prác. Dvere na Vianočnú burzu boli otvorené od 17. do 20. decembra v čase od 12.00 hod. do 17.00 hod.  Návštevníci mohli vidieť práce rôznych žánrov. Bola to kresba, maľba, fotografia a výrobky z keramiky. Škola má pre prácu s hlinou samostatnú keramickú dielňu s kompletným vybavením. Niektorých žiakov tak osloví netradičná práca s fotografiou a výroba keramiky, že sa rozhodnú pokračovať v podobných odboroch aj na stredných školách. Návštevnosť výstavy bola hojná a vo verejnosti mala pozitívny ohlas. Mnohý si medzi prácami našli tvorbu svojich detí, vnúčat, súrodencov a niektoré výrobky si odniesli na pamiatku.

            • Vianočný koncert a Vianočná burza

            • Pozývame Vás na Vianočný koncert Základnej umeleckej školy v Lendaku, ktorý sa uskutoční pod záštitou starostu obce, dňa 20. decembra 2018 o 16.30 hodine v telocvični ZŠ v Lendaku. Zároveň Vás pozývame na Vianočnú burzu spojenú s výstavou prác žiakov, ktorá bude prebiehať v dňoch od 17. do 20. decembra 2018 v čase od 12.00 do 17.00 hodiny v budove ZUŠ. Príďte si spríjemniť predvianočný čas a potešte svojich blízkych malým darčekom z našej dielne.   

            • LANDART

            • Dňa 17. októbra žiaci 9. ročníka ZUŠ Lendak pod vedením Mgr. Matúša Matavu vytvárali Land art v parku kaštieľa Strážky. Počas dňa vytvorili vyhrabávaním z lístia špirály, ktoré večer osvetľovali svetlami. Celý proces bol náročný a zdĺhavý, preto patrí veľká vďaka týmto trom odvážlivcom, Renáte, Márií a Tomášovi za ich nadšenie a pozitívny prístup. Vďaka patrí aj personálu z kaštieľa za ich ústretovosť a ochotu.

            • Bohúňova paleta

            • ZUŠ  Petra Michala Bohúňa pod záštitou Ministerstva školstva SR v spolupráci s Mestským domom kultúry v Bielsko – Bialej v Poľsku  usporiadalo v tomto roku už XXI. ročník medzinárodnej  výtvarnej  súťaže „Bohúňova  paleta“. V súťažnej téme Farby života získali naši žiaci skvelé ocenenia: Miroslav Budzák, 6 r., získal ocenenie v zlatom pásme; Matej Hudáček, 7 r., získal čestné uznanie a Tomáš Halčin, 14 r., Vanesa Haberová, 12 r., Anna Hudačeková, 11 r., a Jana Neupauerová, 10 r.,  mali vystavené práce na reprezentačnej výstave  v Mestskom dome kultúry v Dolnom Kubíne, v Mestskom dome kultúry v Bialsko-Bialej. Výhercom blahoželáme a prajeme mnoho ďalších úspechov!

              Milada Kotorová
            • Jesenný plenér (tvorenie v exteriéri)

            • Farebná krajina babieho leta nás privítala s otvoreným náručím.  Lístie nedbalo popadané pod  stromami nám ponúklo pohodlné posedenie pri zachytávaní tejto jesennej nálady na výkresy. Navštívili sme park v kaštieli v Strážkach, kde sme s radosťou tvorili. Predtým sme navštívili aj expozíciu kaštieľa, kde nám boli veľkou inšpiráciou impresionistické diela geniálneho Ladislava Mednyánszkeho. Od sprievodcu sme sa dozvedeli, že Ladislav inklinoval k umeniu už od útleho detstva a táto láska k umeniu ho sprevádzala po celý život. Na druhý deň žiaci našej školy v doprovode pedagóga navštívili neďalekú Spišskú Belú, kde zachytávali zaujímavé tvary mestskej architektúry a neskôr aj malebnú scenériu Tatier z Belianskeho rybníka. Druhá skupina žiakov navštívila neďaleký Salaš (u Kovoľa) v Lendaku, kde žiakov privítal majiteľ Ján Nebus. Po pútavom výklade o živote na salaši sa pustili žiaci do práce. Inšpiráciou im boli nielen zvieratá žijúce na salaši, ktoré kreslili mäkkou ceruzou, ale aj farebná krajina v okolí salaša, ktorú žiaci zachytili suchým pastelom. Tieto dni naplnené tvorbou priniesli našim žiakom veľa pekných zážitkov, inšpirácie a nám skvelý pocit z dobre prežitého času. „Umelci nám majú ukazovať, aký krásny je život. Bez ich tvorby by sme mohli mať veľké pochybnosti.“  Anatole France

            • Indické bájky očami slovenských detí

            • Celoslovenská výtvarná súťaž pod záštitou veľvyslanca Indie, Jeho Excelencie Harsh Kumar Jain, bola úspešná pre žiačky našej školy Stanislavu Neupauerovú 12 rokov a Karolínu Laufovú 6 rokov. Základným kritériom hodnotenia výtvarných prác bola ich originalita, umelecká kvalita, estetické spracovanie námetu a prístup k téme. Cieľom tejto výtvarnej súťaže, bolo rozšíriť poznatky o indickej kultúre, jej obyvateľoch, dejinách a tradíciách. Tieto všetky kritéria spĺňali aj práce našich žiačok (pod vedením Mgr. Petry Fridmanskej a Mgr. Matúša Matavu), ktoré získali cenu poroty. Dievčatám gratulujeme a prajeme im veľa trpezlivosti a fantázie, pri ich ďalšej tvorbe.

            • Záverečný koncert ZUŠ

            • Cítil som radosť, chvenie srdca a hrdosť  na to, že som Lendačan

              Každoročne na Vianoce a na konci júna nám ZUŠ z Lendaku predstavuje veľký kultúrny zážitok. Veľmi pekné,  vkusné a kultúrne predstavenie nám ponúkli žiaci a učitelia Základnej umeleckej školy Lendak. Bránu času, spartakiádu, skvelé akordeónové vystúpenie Patrika Gallika a veľa,  veľa  ďalšieho sme videli a cítili. Cítil som radosť, chvenie srdca a hrdosť  na to, že som Lendačan.

              Koncertné predstavenie bolo sprevádzané myšlienkou cestovania v čase. Myšlienka ako z fantastického filmu. Byť pánom nad časom. Vrátiť sa do dôb, z ktorých si môžem vziať to dobré, to pekné, to ľudské, to čo nás robí takými jedinečnými.  Žiaci a učitelia ZUŠ nás vrátili do čias minulých. Hoci slovo VRÁTIŤ má dynamický zmysel, oni nás prakticky zastavili, aby sme sa zamysleli nad tým, čo bolo niekedy dobré, čo je potrebné zachovať.  Stretli sa, rozprávali sa, spievali nám, tancovali nám a radovali sa.

              Ďakujeme základná umelecká škola za príjemný zážitok! Mgr. Marek Majerčák, zástupca ZUŠ Lendak

            • V ríši divov

            • V školskom roku 2017/18 sa výtvarný odbor na ZUŠ Lendak zúčastnil na IV. ročníku súťaže V ríši divov s témou Pod morskou hladinou. Žiacke práce, ktoré sa do súťaže poslali, boli tento rok veľmi zaujímavé. Kvalita výtvarných prác na základnej umeleckej škole z roka na rok stúpa. Do súťaže sa zaslalo niekoľko prác žiakov výtvarného odboru ZUŠ z nich sa umiestnila na 1.mieste (v kategórii do 15 rokov) žiačka Zuzana Halčinová, pod vedením Bc. Denisi Rišianovej. Dňa 14.júna o 17.30 hod. v penzióne Tatrania v Starej Lesnej si výherkyňa na  slávnostnej vernisáži  prevzala cenu osobne. Do súťaže sa zapojili žiaci z rôznych kútov Slovenska a spoločne tak vytvorili jedinečný podmorský a umelecký zážitok.

            • Výhra dvoch žiakov výtvarného odboru ZUŠ

            • Pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky sa tohto roku konala výtvarná súťaž „Cesty za poznaním minulosti“, ktorú organizovalo Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Za prácu pod názvom „Moje Slovensko“ získali dňa 7. júna 2018 František Selvek a Monika Budzáková 3. miesto. Do výtvarnej časti súťaže bolo zaslaných 813 prác z celého Slovenska. Žiaci sú z triedy Mgr. Milady Kotorovej. Srdečne blahoželáme a tešíme sa z úspechov!