• Novinky

            • Výtvarníci mamičkám

            • Naše milé mamičky, chytili sme farbičky, maľovali sme Vás, srdiečka a kvety, všetko najlepšie Vám prajú zo škôlky deti.

            • VÝTVARNÉ ALTERNATÍVY 2022 CELOSLOVENSKÝ SEMINÁR PRE PEDAGÓGOV Vv

            • Učitelia výtvarného odboru ZUŠ sa zúčastnili ďalšej  časti vzdelávania pre učiteľov Vv na ZUŠ a ZŠ.  Seminár sa uskutočníl  29. – 30. 04. 2022 v Považskej Bystrici na XXV. Celoslovenskom dvojdňovom seminári pre pedagógov Vv. Seminár bol súčasťou prezentačnej výstavy víťazov XVI. BIENÁLE  VÝTVARNÉ ALTERNATÍVY z roku 2021. Táto výstava nám  priniesla veľa podnetov a inšpirácií.

                           Ďakujeme za možnosť zúčastniť sa na tejto obohacujúcej a zaujímavej akcii.

               

                                                                                                                Učitelia ZUŠ výtvarného odboru.

            • Úspech našej ĽUDOVEJ HUDBY

            • Žiaci Základnej umeleckej školy v Lendaku sa v sobotu, 23. apríla 2022, zúčastnili regionálneho kola súťaže Vidiečanova Habovka, ktorú vyhlasuje Národné osvetové centrum v Bratislave. Ide o súťaž hudobného folklóru detí a žiaci súťažili v kategórii Ľudové hudby. Podujatie sa uskutočnilo v Dome kultúry vo Svite pod názvom Z Tatranského prameňa, kde sa stretli detskí folkloristi, sólisti speváci, muzikanti a tanečníci.

               

              Na túto súťažnú prehliadku sme pripravili dve hudobné zoskupenia. Zoskupenie Lendacká muzika sa predstavila s blokom “Kresané melódie z Lendaku“ a zoskupenie Muzikanti sa predstavilo s „Melódiami zo Zamaguria“ podľa trojčlennej rómskej sláčikovej kapely pod vedením primáša Alexandera Pompu z Haligoviec. Žiaci sa na súťažnú prehliadku pripravovali v rámci hodiny Hra v súbore pod vedením pedagógov, Alexandry Bachledovej, Matúša Lizáka a Adama Bachledu.   Snahou pedagógov bolo, aby si žiaci osvojili hru na nástrojoch rytmicko-harmonickej funkcie, spoločná súhra muzikantov ako jednej kapely a  interpretácia melódií v náležitom nástrojovom obsadení, ktoré vychádza z tradície ľudových hudieb v regióne.

               

              Vystúpenie obidvoch kapiel bolo veľmi pozitívne hodnotené a umiestnili sa v zlatom pásme s návrhom na postup na krajské kolo súťaže, ktoré sa uskutoční 15. mája 2022 v Raslaviciach.

               

              Lendacká muzika: Liliana Smoleňáková- husle, Laura Majerčáková - husle, Jozef Majerčák - husle, Jarmila Hudáková – husľová kontra, Viktória Hudaček – husľová kontra, Blažena Halčinová – malá basička.

              Muzikanti: Lenka Neupauerová - husle, Samuel Halčin - husle, Marek Halčin – violová kontra, v sprievode p. uč. Matúša Lizáka - kontrabas.

            • Naše žiačky otvárali výstavu Moje neistoty

            • Dňa 14.3.2022 sa žiačky Sabína Halčinová a Rozália Halčinová zúčastnili slávnostného otvorenia výstavy s názvom Moje (ne)istoty. Vernisáž otvárala Škola umeleckého priemyslu z Kežmarku. Žiačky z triedy p. uč. Suchanovskej svojim klavírnym doprovodom spríjemnili túto výnimočnú chvíľu. Za reprezentovanie ZUŠ dievčatám ďakujeme.

            • 3. miesto vo výtvarnej súťaži „Koláže rozprávajú“

            • Koláž je vyhranená výtvarná technika. Vo výtvarných súťažiach je ťažko porovnateľnou s ostatnými. Použitím obrázkov či textov z časopisov a novín, dotvorením inými materiálmi alebo farbou sa dá utvoriť ucelený obraz, ktorý v celkovej kompozícii vyjadruje myšlienku autora. Súťaž organizovalo Centrum voľného času Košice a zúčastnilo sa jej 418 prác. Naša žiačka Ivanka Neupauerová získala v tejto súťaži 3. miesto s prácou, ktorá zobrazuje pavúky a nočné motýle v prostredí stromu. Ivanke blahoželáme. Práca vznikla v triede p.uč. Kotorovej.

               

            • Ocenenie vo výtvarnej súťaži s témou ,, RÍŠA FANTÁZIE,,

            • ZUŠ  Lendak sa môže pochváliť úspechom. Žiačka 3.ročníka našej školy – Nelka Majerčáková získala ZLATĚ PÁSMO v I. kat. IX. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže ,,Ríša fantázie“. Želáme jej veľa ďalších úspechov a chuti tvoriť.

              Denisa Rišianová

            • LAND-ART

            • LAND-ART so žiakmi 3 ročníka ZUŠ v príjemnom prostredí jesenného lesíka v Lendaku, počas krásneho počasia.

            • Niečo z Gitarového oddelenia

            • V dňoch 30.9. až 1: 10. 2021 sa pani učiteľka Miriama Zamišková zúčastnila gitarových seminárov na Prešovských dňoch klasickej gitary, kde  stretla  významného pedagóga a metodika Tatianu Stachak ako aj ďalšie významné osobnosti Miloša Slobodníka, Radku Krajčovú, Martina Krajča ako aj Jána Labanta, u ktorého absolvovala hodinu gitary. 

              V dopoludňajších a poobedňajších hodinách sa konali semináre kde samotná Tatiana Stachak prezentovala svoju tvorbu, ale hlavne poskytla otvorené hodiny so žiakmi pre učiteľov, rodičov a priaznivcov gitary. Tatiana Stachak je skladateľka a pedagogička, ktorá absolvovala Vratislavskú akadémiu hudby v triede prof. Piotra Zaleskiho. Už počas štúdia a po ňom sa zamerala na vzdelávanie malých detí a vydala mnoho gitarových titulov. V súčasnosti Tatiana Stachak prezentuje svoju metodiku výučby a venuje sa ďalej práci s deťmi.

              Na konci októbra pani učiteľka sprevádzala žiačku, ktorá mala záujem o deň otvorených dverí  na konzervatóriu v Košiciach. Na konzervatóriu sa  stretli s pánom prof. Haluzom, ktorý im dal cenné metodické rady.

              Ďakujeme  za doterajšiu podporu pána zástupcu a pani riaditeľky Spojenej školy Lendak a veríme, že stanovené ciele v odbore Hra na gitaru sa nám podarí splniť

               

            • Október - mesiac úcty k starším

            • Milá babka, milý dedko, ďakujeme Vám za všetko. Za Vašu starostlivosť za životné skúšky, všetko dobré prajú žiaci zo ZUŠky. Obdarovali sme starých rodičov a pripájame niekoľko z fotiek políčok.

            • OZNAM PRE RODIČOV

              • Podmienky izolácie osôb pozitívnych na COVID-19 a karantény osôb po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19

              Informácie o izolácií osôb pozitívnych na COVID-19 a karantény osôb po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na COVID - 19 na stránke Základnej školy Lendak.

            • Výtvarníci na hrade

            • ....kde bolo tam bolo, bol jeden hrad a zvečnený bol nami rád. Kreslili sme pilne veru, až dopracovali sme sa k dielu. V Kežmarku sa divili, keď umelci z Lendaku tvorili. A namiesto bodky, pridávame ku komentáru fotky.

          • "Land art" pri rieke Biela
            • "Land art" pri rieke Biela

            • Umenie v prírode v súlade s prírodou. Aj takto by sme mohli definovať to čudesné spojenie dvoch anglických slov "land art". Žiaci druhého  ročníka ZUŠky pod vedením p. uč. Mareka Majerčáka sa vybrali k neďalekej rieke Biela, aby tvorili v prírode, s prírodnými materiálmi v súlade s prírodou. Zanechali tak v prírode pri tejto prekrásnej rieke nádherné výtvarné "dielka".  Domov si zasa zobrali radosť z tvorivej práce, spoločné tajomstvo a super zážitok.

               

              Láska je strašne bohatá, láska, tá všetko sľúbi,

              no ten čo ľúbil, sklamal sa a ten, čo sklamal, ľúbi.

              Prach dlhých smutných letných dní na staré lístie padá,

              poznala príliš neskoro ako ho mala rada.

               

              Tak každoročne v jeseni svetlá sa tratia z duše a človek,

              koník túlavý od srdca k srdcu kluše.

              Pre každé chce zomierať, žiť nechce pre nijaké 

              chcel by mať jedno pre seba,je mu jedno aké.

               

              Možno, že iba obrázok, možno tôňu iba.

              No pred cieľom sa zastaví. Komu zas srdce chýba?

              Zo všetkých mojich obrázkov mámivý ošiaľ stúpa.

              Bola to láska? Sklamanie?

              Aj láska bola hlúpa,že chcela všetko naraz mať a všetko naraz stráca.

              Koľko ráz v noci májovej hľadeli do mesiaca.

              No máj im málo šťastia dal a krátke bolo leto,

              len jeseň, tá vie o všetkom a jeseň nepovie to.

               

              Šla zima dolu údolím a niesla odkaz máju.

              Túžieval, čakal, dočkal sa. Odišla. Nepozná ju.

              Láska je strašne bohatá, lásáska,

              tá všetko sľúbi,no ten čo ľúbil, sklamal sa a ten, čo sklamal, ľúbi.

              Prach dlhých smutných letných dní na staré lístie padá,

              poznala príliš neskoro ako ho mala rada.

               

              Miroslav Válek - Jesenná láska

               

            • Letná škola Tanečný odbor

            • V termíne od 26.07.2021 do 30.07.2021 bol realizovaný denný tábor v časovom pásme od 9:00 do 14:00 hod s počtom 33 žiakov v priestoroch Spojenej školy LENDAK. Tábor organizovali učiteľky sekcie ZUŠ v zložení p. uč. Polanská, p. uč. Krasničanová, p. uč. Žmijovská. Počas tábora učiteľky robili so žiakmi tvorivé aktivity zamerané na ich logiku, vedomosti, jemnú motoriku, rytmické cítenie a pohybové zručnosti. Každá aktivita trvala 60 minút a následne sa žiaci vystriedali u ďalších dvoch učiteliek. Každý deň boli pre žiakov prichystané 3 rôzne aktivity a 1 výzva / challenge. Každá skupina detí od 2.ročníka po 5.ročník na začiatku tábora obdŕžala hraciu kartu, kde ako skupina zbierali body za jednotlivé aktivity. Na konci tábora bol vyhlásený víťaz tábora - skupina s najvyšším počtom bodov, títo žiaci dostali diplom a sladkú odmenu za svoju šikovnosť a tvorivosť.

            • Letná škola Výtvarný odbor

            • Dňa 7. júla mali možnosť žiaci 4. ročníka sa zúčastniť v rámci vyučovania výtvarného odboru Letnej školy s p. uč. Kotorovou. Akcie sa zúčastnilo 5 žiakov: Valéria a Lívia Suchanovské, Tobias Koščák, Adam Bieľak a Nataša Majerčáková. Škola bola zameraná na „land art“ – umenie v krajine. Žiaci vytvorili z kameňov motív ulice a postavu koňa. Z kľúčových kompetencií šlo vo vyučovaní predovšetkým o rozvoj vzájomnej spolupráce, ale tiež aj rozvoj jedinca, kde sa sledoval rozvoj hľadania kombinácií pri vytváraní obrazu. Vyučovanie trvalo od 12:30 do 15:00 a skončilo sa v cukrárni na zmrzline.

              Toho istého dňa sa 3 žiačky 6. ročníka – Alžbeta Koščáková, Michaela Čerpáková a Viktória Andrášiová zúčastnili taktiež s p. uč. Kotorovou výstavy v Kežmarku. Šlo o výstavu Školy umeleckého priemyslu v centre mesta. Žiačky dostali odborný výklad k námetom, technikám, súvislostiam so spoločenským dianím, kultúrou, dejinami, k procesu práce, možnostiam štúdia...Táto časť bola zameraná na teoretické poznatky z praktického štúdia na strednej ale aj na vysokej škole. Po návšteve cukrárne si žiačky na brehu rieky vytvorili v rámci výtvarnej hry z trávy „hniezda“. Vyučovanie trvalo od 15:00 do 19:15 hod. Žiačky prejavili záujem o podobné stretnutie v rámci prázdnin.

              Napísala: Mgr. Milada Kotorová