• Novinky

            • Koncert

            • Spojená škola Lendak Vás srdečne pozýva na Záverečný koncert žiakov a učiteľov  Základnej umeleckej školy. Koncert sa uskutoční 26. júna 2018 t.j. utorok o 17.00. hod. v telocvični Základnej školy v Lendaku. Príďte sa pozrieť na naše talentované deti.

            • Stropkovská klavírna jar

            • Dňa 24.5.2018 sa v koncertnej sále ZUŠ Františka Veselého v Stropkove konal 11. ročník súťaže ,,Stropkovská klavírna jar,. Po otvorení súťaže a vypočutí si prvej kategórie sme po krátkej pauze prešli plynulým tempom do druhej kategórie, v ktorej súťažila Antónia Halčinová. Za svoj  výkon sa umiestnila v bronzovom pásme. V tretej kategórií súťažili Kristián Suchanovský a Faustína Nebusová. Z tejto kategórie sme si odniesli diplom v bronzovom pásme a diplom za účasť. V poslednej štvrtej kategórií sa Caroline Halcin taktiež umiestnila v bronzovom pásme. Všetkým zúčastnením žiakom a ich pedagógom za ich výkony a trpezlivosť Ďakujeme.

            • Maľovaná Zuška 2018

            • Rukopis je jedinečný pre každého z nás, vypovedá o nás viac ako si často uvedomujeme. Učíme ich na písmo pozerať aj z výtvarného hľadiska a vedome využívať ich tvary vo výtvarnej tvorbe. Tak to bolo na hodinách výtvarného odboru ZUŠ, kde sme vytvorili práce na tému písmo a 6 z nich sme poslali do súťaže, ktorú organizovala ZUŠ v Banskej Bystrici. Jedna z našich žiakov, Alžbetka Koščáková z triedy p. uč. Mgr. Kotorovej vyhrala vo svojej kategórii cenu ex auque. V práci opísala svoj životopis. Blahoželáme a tešíme sa s autorkou.

            • Hviezdy hrajú srdcom

            • Dňa 26. apríla 2018 sa v ružomberskej synagóge konal 1. ročník celoslovenskej klavírnej súťažnej prehliadky „Hviezdy hrajú srdcom“, na ktorej sa zúčastnila aj naša žiačka Caroline Halcin v doprovode svojho vyučujúceho Branislava Mika. Vďaka usilovnej práci, otvorenej mysli a bezhraničnému uvažovaniu, ktoré je umelcom tak blízke, sa v tento deň stretli žiaci a pedagógovia z celého Slovenska, aby tak dotvorili konečný obraz tejto súťaže. Pevné ruky a sústredená myseľ posunuli našu žiačku do úspešného bronzového pásma v VI. kategórii. Súťaž sa uskutočnila pod záštitou poslanca národnej rady Slovenskej republiky Karola Farkašovského, ktorý víťazom odovzdal finančnú odmenu. Caroline srdečne blahoželáme.

            • Deň matiek v kine Goral

            • Dňa 6.5.2018 sa v bývalom kine Goral uskutočnil koncert pri príležitosti sviatku Dňa Matiek. Na začiatku koncertu vystúpila materská škôlka zo svojim programom, ktorý každého v sále očaril. Program zostavili p.uč Paulína Majerčáková a Františka Petrasová. Po nich nasledoval program od Základnej umeleckej školy. Deti sa predviedli v hre na keyboarde, akordeóne, flaute, gitare ale aj v speve. Ďakujeme p.uč Matejovi Kovačikovi a Ružene Vaverčákovej za príjemne spestrenie nedeľného popoludia a hlavne veľká vďaka patrí naším Mamám. Tešíme sa na ďalšie výstupenie našich žiakov.

            • Čestné uznanie na bienále detskej výtvarnej tvorby

            • IV. ročník celoslovenskej detskej výtvarnej tvorby GABI 2018  v Galante bol úspešný aj pre žiačku 4. ročníka vo výtvarnom odbore Natáliu Lizákovú, ktorá bola ocenená čestným uznaním. Táto súťaž výtvarných prác je prínosom k hľadaniu a prezentácii detskej výtvarnej tvorby. Spoznať ju, venovať jej zaslúženú pozornosť, oceniť ju. Tešíme sa z ocenenia a Natálii prajeme veľa úspechov v ďalšej tvorbe.

            • Deň matiek

            • Obec Lendak v spolupráci so Spojenou školou vás srdečne pozýva aj tento rok na kultúrny program venovaný všetkým mamičkám. Podujatie sa uskutoční v nedeľu 6. mája o 15.00 v kine Goral. V programe sa postupne predstavia žiaci Materskej školy a Základnej umeleckej školy.  (Přičče šičkie še s nami poraduvač). Príďte sa s nami potešiť.

            • 2. miesto v celoslovenskej výtvarnej súťaži

            • S príchodom jarných dní „prišli“ aj propozície ku výtvarnej súťaži Veľkonočné a jarné zvyky na pohľadnici, ktorú organizoval Kultúrny dom Samka Dudíka v Myjave. Žiaci výtvarného odboru, ktorí sú zatiaľ v prípravnom ročníku si vyhrnuli rukávy a pustili sa do tvorenia malých dielok (pohľadníc). Vo vyhodnocujúcich propozíciách figurovalo aj meno našej malej výtvarníčky Natálky Suchanovskej (5 rokov), ktorá sa umiestnila na druhom mieste v tejto celoslovenskej výtvarnej súťaži. Blahoželáme a prajeme jej veľa „chuti“ do ďalšej tvorby.

            • Deň tanca

            • Dňa 8. marca 2018  sa konala v meste Svit tanečná súťaž v kategórii nefolklórnych tancov.

              Podtatranské osvetové stredisko v Poprade v spolupráci s mestom Svit, dňa 7. až 9. marca zorganizovalo významné kultúrne podujatie v meste, a to festival nefolklórneho tanca Deň tanca 2018. Tejto postupovej súťaže sa zúčastnilo okolo 750 detí z podtatranského regiónu, t.j. z okresov Kežmarok, Levoča a Poprad, ako aj  tanečníci zo širšieho okolia. Prišli tanečníci z Podolínca, Bardejova, Lendaku, zo Spišskej Novej Vsi, Dobšinej a Šariškých Michalian. Cieľom tejto súťaže bolo motivovať tanečné krúžky, súbory, kolektívy a sólistov k tvorivej práci ako prostriedoku voľno-časových aktivít detí a mládeže, motivovať choreografov k tvorivej a kolektívnej práci.

              V tanečnej kategórii s názvom disko-choreografia sa zúčastnili aj žiaci piateho ročníka tanečného odboru pod vedením pani učiteľky Paulíny Neupauerovej. V silnej konkurencii  dosiahli nakoniec ocenenie v striebornom pásme. Žiakom a p. učiteľke ďakujeme za reprezentovanie školy a prajeme veľa úspechov a radosti do ďalšej práce.

              Podujatie naplnilo myšlienku festivalu a vytvorilo podmienky na všestranný rozvoj tanečných schopností detí.

            • Zveľaďovanie interiéru školy

            • V našej tanečnej sále nám pribudla nová nástenná maľba. Chladná, biela stena sa zmenila  na veselý tanečný parket. Na návrhoch pracovali žiaci 6. ročníka pod vedením Mgr. Milady Kotorovej. Z množstva návrhov napokon odborná komisia vybrala návrh žiačky Moniky Budzákovej, ktorý sa stal víťazný a práve tento návrh sa realizoval na stenu. Motív zobrazuje  figúry v pohybe, ktoré sa vzájomne prelínajú a prekrývajú. Lineárne postavy dopĺňajú a oživujú farebné kvapky s hudobnou osnovou. Na konečnej realizácií sa podieľali naši pedagógovia Mgr. Milada Kotorová s Mgr. Matúšom Matavom. Návrh pôsobí dynamicky a určite oživil priestor tanečnej sály.

            • Ocenenia v súťaži Moje (ne)istoty

            • Dňa 23. februára sa konalo celoslovenské kolo s medzinárodnou účasťou výtvarnej súťaže Moje (ne)istoty na Strednej umeleckej škole v Kežmarku.  Žiačky výtvarného odboru Alžbeta Koščáková obsadila so svojou prácou 3. miesto a Mária Stolárová získala čestné uznanie. Obidve žiačky sú z tretieho ročníka a práce robili pod vedením p. uč. Milady Kotorovej. Oceneným blahoželáme!

            • List Ježiškovi: Pod takýmto názvom ponúkla ZUŠ Lendak tento rok vianočný koncert.

            • Učitelia a žiaci zo Základnej umeleckej školy aj tento rok pripravili pre verejnosť vianočný koncert.

              Lendak 21. decembra – Telocvičňa Spojenej školy sa vo štvrtok  večer premenila na divadlo. Na  javisku sa predstavili žiaci a učitelia Základnej umeleckej školy. Vystupovali žiaci tanečného a hudobného odboru a o scénu spomínanej premeny telocvične na divadlo sa postaral výtvarný odbor. To všetko pod vedením učiteľov ZUŠ-ky.  

              Pravé Vianoce plné lásky, milosti a ďakovania nám priblížila moderátorská dvojica (Mariana Koščáková a Tomáš Hudaček) predstavujúca brata so sestrou. Cez jednoduchý príbeh o stratenom liste Ježiškovi, ktorý mal tri moderátorské vstupy, nám žiaci priblížili pravú hodnotu Vianoc, ktorou je láska.

              V priebehu koncertu postupne vystupovali: Tance z Lendaku, ktoré predstavili stredoškoláčky, Duo gitara a flauta (Karolína Halčinová a Anna Mária Budzáková), Alpenglϋhl – nem. valčík v podaní Dominika Neupauera. Tanec Štyri husy a Vareškový predviedli žiačky 3. respektíve 4. ročníka. Vianočná hymna flautové duo (Ema Majerčáková 9.B a Mária Budzáková 9.C).Ďalej duo elekt. gitary a keyboardu – My way (Valentína Koščáková a Miriama Galliková). Klavírne čísla od súčasného talianskeho skladateľa Ludovica Einaudiho – Primavera (Mária Budzáková 8.A) a Nuvole Bianche (Faustína Nebusová) a tance Veselé Vianoce a Angel  predviedli žiačky 5. a 6. ročníka.

              Atmosféra, ktorá nabrala grády už od prvého čísla sa stupňovala s každým nasledujúcim a vyvrcholila záverečnou spoločnou piesňou pod názvom Vianočný song.

              Na záver zostáva už len povedať jedno veľké ĎAKUJEME všetkým učiteľom, ktorí pripravovali deti na koncert a špeciálne p. uč. Adamovi Bachledovi, Lukášovi Oprendekovi, Branislavovi Mikovi, Barbore Galuščákovej a Paulíne Neupauerovej, ktorí sa postarali o scenár a réžiu koncertu.

            • Vianočná burza

            • Tak ako každý rok v predvianočnom čase, tak aj tohto roku pre Vás výtvarný odbor ZUŠ v Lendaku pripravil Vianočnú burzu spojenú s výstavou žiakov našej školy. Týždeň pred vianočnými prázdninami si mohli žiaci i široká verejnosť spríjemniť čas nákupom „malej pozornosti“ z našej dielne a načerpať sviatočnú atmosféru v príjemnom prostredí  školy. Keramika, ozdoby, pozdravy a mnoho ďalších výrobkov, ktoré vyhotovili šikovní žiaci výtvarného odboru, si u Vás našlo svoje miesto a potešilo mnohých z Vás. Peniaze z predaja budú použité na nákup ďalšieho výtvarného materiálu. Ďakujeme Vám za návštevu a tešíme sa na Vás v budúcom školskom roku. Všetko dobré v Novom roku praje kolektív ZUŠ.

            • Mikuláš

            • ...Áno! Aj v Lendaku je kopec poslušných detí, pretože sv. Mikuláš ani tento rok nezaváhal a prišiel 5. decembra 2017 do kina Goral porozdávať všetkým dobrým deťom balíčky sladkostí. O príjemnú atmosféru sa postarali žiaci ZUŠ krátkym hudobným pásmom. Keďže neodmysliteľnou súčasťou malých anjelikov býva harfa alebo flauta, tak žiačky 7. ročníka Ema Majerčáková a Mária Budzáková z triedy Mgr. Janky Fudalyovej zahrali na altových flautách DUO – Vianočnú hymnu. Patrik Gallik hrajúci na harmonike z triedy pána učiteľa Matúša Lizáka zahral koledu Ó chýr preblahý a Uhorský tanec.

              Ďakujeme

            • Pramienok

            • Dňa 1. decembra 2017 sa konalo v Trstenej vyhodnotenie celoslovenskej súťaže Pramienok.

              Cieľom súťaže bolo pestovanie zodpovedného vzťahu človeka k prírode, rozvíjanie ekologickej inteligencie detí, pestovanie ich ekologického svedomia. Päť detí Základnej umeleckej školy v Lendaku - Florián Stolár, Dušan Koščák, Alžbeta Koščáková, Aneta Burgerová a Mária Stolárová získali 1. miesto. Za všetkých sa preberania cien zúčastnila Aneta Burgerová s rodičmi. Okrem diplomov doniesli ako cenu aj farby, fixy a štetce. Žiaci na svojich výtvarných prácach stvárnili rôzne druhy hmyzu a ich názvy a tiež lesný požiar. Práce boli vytvorené pod vedením Mgr. Milady Kotorovej.

          • Naši žiaci na Dni knižníc v základnej škole
            • Naši žiaci na Dni knižníc v základnej škole

            • Dňa 23. októbra 2017 sa na základnej škole uskutočnilo projektové vyučovanie pod názvom Deň knižníc, pričom sa v rámci spomínaného programu svojím spôsobom podieľala aj Základná umelecká škola. Dievčatá tanečného odboru (konkrétne ide o tieto žiačky zo 4. ročníka: Jarmila Budzáková, Otília Čerpáková, Karolína Fudalyová, Tatiana Galliková, Blažena Halčinová, Zuzana Halčinová, Liliana Kvasnicová, Karmen Majerčáková, Paulína Neupauerová) si pod vedením pani učiteľky Barbory Galuščákovej pripravili a zaspievali pieseň „Slovensko moje, otčina moja“. Hrou na keyboarde žiakov doprevádzal pán učiteľ Mgr. Branislav Miko.

              Ďakujeme za peknú reprezentáciu.