• Novinky

            • Ručne vyrábaný papier

            •  ...vynález papiera pochádza z Číny a jeho výroba sa spája s menom dvorného cisárskeho úradníka Cchaj Luna, ktorý žil začiatkom 2. storočia nášho letopočtu. Podľa legendy použil vlákna lyka a kôry morušovníkov, bambusových výhonkov, ryžovej slamy a konope, ktoré dlhým máčaním rozložil a pomlel. Kašu zriedil vodou a následne vyformoval pomocou rámu s jemnou rohožou. Takto získaná hmota sa vylisovala, vysušila, až vznikol papier. Netrvalo to však dlho a papier z Číny sa rozšíril na Kórejský polostrov a v 7. storočí aj do Japonska. A o storočie neskôr sa vďaka arabskej kultúre dostal papier do Európy a spôsobil tu hotovú revolúciu. V 19. storočí však „biele remeslo“ nahradila strojová výroba. No a dnes si ho vyskúšali vyrobiť aj žiaci ZUŠ v Lendaku.

            • Deň tanca

            • V dňoch 18. 4. 202319. 4. 2023 sa konala v mestskej športovej hale Vlada Jančeka v Kežmarku postupová tanečná súťaž za Prešovský kraj pod názvom „Deň Tanca“. Našu školu reprezentovali žiaci z tried p. uč. Polanskej.

              Prehliadka je jedinou postupovou súťažou na Slovensku, ktorá umožňuje neregistrovaným, amatérskym tanečným kolektívom účasť v súťaži, a tým ich vedie k stabilnejšej a kvalitnejšej práci. Na objektívne hodnotenie súťažných vystúpení bola zostavená 3-členná porota z radov aktívnych odborníkov. Udeľoval sa maximálne jeden priamy postup z každej vekovej a tanečnej kategórie zo zlatého pásma do vyššieho kola súťaže, t. j. postup na celoslovenské kolo.

              Našich 5 súťažných choreografií bolo zaradených nasledovne:

              • bronzové pásmo:                       „Polovica môjho srdca“        – OPEN  duo/juniori
              • strieborné pásmo:                      „Muzika hraj“                         – OPEN skupina/ juniori
              • strieborné pásmo:                      „Čakám na teba“                    – SCENIKA sólo/ mládež
              • bronzové pásmo:                        „Za súmraku“                        –  SCENIKA skupina/juniori
              • zlaté pásmo a priamy postup:  „Trpaslíci“                           -  SHOW formácia/deti z MŠ

              Našich desať najmenších tanečníkov z materskej škôlky sa prebojovalo na celoslovenskú súťaž do Žiaru nad Hronom, ktorá sa bude konať dňa 23. 5. 2023 v kultúrnom dome a my všetci im už teraz držíme palce!

              Všetkým žiakom blahoželám k úspechu a ďakujem za dôstojnú reprezentáciu školy a obce.

              V Lendaku  24.04.2023                                                                 Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Tvoríme spolu

            • V pondelok 27. 3. 2023 v čase od 13:45 do 16:30 prebiehalo v našej ZUŠ projektové vyučovanie pod názvom „TVORÍME SPOLU“. Išlo o medziodborovú spoluprácu učiteliek z hudobnej náuky a učiteliek z tanečného odboru. Akcie sa zúčastnili žiaci 1. ročníka HN - spolu 28 žiakov. Cieľom akcie bolo lepšie sa spoznať, prepojiť činnosti a schopnosti jednotlivých učiteliek do jedného výsledného produktu, ktorý následne budeme propagovať na našej FB stránke.

              Učiteľky vyučovali zážitkovou formou, žiakov si rozdelili na tri skupiny červený tím, modrý tím, žltý tím. Žiakom sa striedali pohybové aktivity s rytmickými aktivitami a zborovým spevom, pričom žiaci mohli zažiť okrem neformálneho stretnutia s učiteľkami aj iné vyučovacie metódy než tie, aké sa používajú počas klasickej vyučovacej hodiny buď na hodine tanca alebo na hudobnej náuke. Program v jednotlivých skupinách bol upravený podľa schopností a výkonov žiakov v časovom rozsahu 35 minút na 1 skupinu. Každý tím dostal na záver podľa počtu získaných bodov diplom s umiestnením a malú odmenu za svoju snahu. Celkovo hodnotíme projektové vyučovanie za veľmi vydarené, pričom žiaci boli veľmi aktívni a mali chuť dozvedieť sa viac. Taktiež spätná väzba od nich bola výborná.

              V Lendaku 29. 3. 2023 Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Výtvarná súťaž

            • ZUŠ  Partizánska Myjava vyhlásila výtvarnú  súťaž pre jednotlivcov neprofesionálnych výtvarníkov od 5 do 16 rokov s názvom ,,JARNÁ POHĽADNICA." Aktívne sme sa do nej zapojili a vybrané výtvarné dielka zasielame na ich prezentáciu do súťaže. Držíme si palce.

              Môžete ich vidieť v tomto príspevku.

            • Mikuláš

            • Dňa 5. 12.2022 navštívil v Kine Goral  deti s mamičkami Mikuláš. Priniesol so sebou anjelov, darčeky a mikulášsku náladu. Svojou troškou prispela aj ZUŠ Lendak. Predstavilo sa tu heligonkárske duo Vanesa Koščáková a Adrián Koščak. Svojím vystúpením dokázali utíšiť celé Kino Goral, čo nie je vôbec ľahké, vzhľadom na najnáročnejšie publikum na svete – najmenšie deti. Odmenou im bol nie len potlesk, ale aj mikulášske balíčky. Tie dostali osobne od Mikuláša. Ten nezabudol ani na pána učiteľa Anton Gallika, ktorý deti pripravoval.

            • Zvony nad krajinou

            • Dňa 8.12.2022 sa v Kine Goral uskutočnilo nahrávanie do RTVS, konkrétne do Slovenského rozhlasu  relácie Zvony nad krajinou. Naša ZUŠ sa tam prezentovala dvoma žiakmi. Boli to Adrián Koščak a Vanesa Koščáková. Pod vedením učiteľa Antona Gallika zahrali na heligónke vianočné, ale aj mikulášske melódie. Sme radi, že naši žiaci takto dostali príležitosť dôstojne reprezentovať seba, našu ZUŠ a obec Lendak.

            • Vianočný koncert a Vianočná burza

            • Pozývame Vás na Vianočný koncert Základnej umeleckej školy, ktorý sa uskutoční 21. decembra (v stredu) o 16:00 v telocvični ZŠ. Tiež Vás pozývame na Vianočnú burzu spojenú s výstavou prác žiakov ZUŠ Lendak, ktorá bude prebiehať od 19. do 21 decembra, v čase od 11:15 do 16:30 hodiny v budove ZUŠ. Príďte si spríjemniť predvianočný čas a potešte svojich blízkych malým darčekom z našej dielne.

            • Deň otvorených dverí – Prešov

            • Naše cesty v utorok 29.11.2022 v skorých ranných hodinách smerovali opäť do Prešova. Prijali sme pozvanie na DOD Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša, ktoré je jedinou školou svojho druhu v prešovskom regióne. Akcie sa zúčastnilo 9 žiačok nášho tanečného odboru pod vedením p. uč. Martiny Polanskej. Zaujímalo nás, ako vyzerá vzdelávanie v umeleckom smere na tomto type strednej školy. Naše najväčšie očakávania boli voči odboru TANEC.

              Po zaujímavej ceste vlakom sme sa konečne tesne pred 11:00 hod dostavili pred brány školy, kde nás už očakávali žiaci aj pedagógovia školy. Následne prebehlo krátke predstavenie jednotlivých odborov a taktiež ukážky tvorby žiakov LDO a párového tanca.

              11:30 hod sme navštívili učebňu tanečného odboru, kde nám boli odprezentované všetky tanečné štýly, ktoré sa v škole vyučujú. Ukážky tvorby boli veľmi dynamické a inšpirujúce. Študenti danej školy poctivo trénujú a bolo vidieť ich vášeň a kreativitu pre tanec. Tanečná sála nás upútala svojou veľkosťou a krásou, bolo vidieť snahu vedenia, čo najlepšie predstaviť svoju školu. Cítili sme sa u nich vítané a vo všetkom čo robili, bolo cítiť kúsok srdca.

              12:30 hod  sme si ešte zbežne prezreli aj zvyšné odbory ako spev, či prácu žiakov LDO. Popoludní už unavené, ale spokojné sme sa vracali domov.

            • Tvorivé Tvory

            • V mesiaci november Naši výtvarníci "nezaháľali" a vytvorili množstvo kvalitných výtvarných prác. Kreatívnu atmosféru a malú ukážku Vám prinášame v galérii.

            • POHYBOVÝ WORKSHOP V DIVADLE VIOLA

            • Workshop bol venovaný základom pohybového divadla. Cvičenia boli orientované  prevažne na fyzické vyjadrenie tanečníka a na prácu s priestorom a časom. Hľadanie abstraktných telových možností a polôh doplnili cvičenia z oblastí pantomímy a súčasného tanca. Lektorom workshopu bol absolvent Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne, Pavol Seriš.

              Za našu Zuš Lendak sa workshopu zúčastnili týchto 6 žiačok:

              1. Halčinová Slávka – 15 rokov

              2. Halčinová Blažena – 14 rokov

              3. Neupauerová Klára – 13 rokov

              4. Majerčáková Anna – 11 rokov

              5. Majerčáková Marcela – 11 rokov

              6. Laufová Karolína – 11 rokov

              Pozvanie na akciu dostala p. uč. Polanská od organizátorov podujatí z fondu podpory pre umenie v meste Prešov. Akcie sme sa zúčastnili v piatok 11.11.2022 v divadle Viola.

              Workshop bol fyzicky a časovo náročný, veď trval od 9:00 do 15:00, ale naše žiačky to hravo zvládli. Pre samotného lektora to bola prvá skúsenosť s prácou so žiakmi z 2.stupňa ZŠ a jeho poďakovanie na záver hovorilo za všetko.

              Už teraz sa tešíme na ďalšie pohybové výzvy, ktoré pre nás pripraví.

              Vypracovala: Ing. Martina Polanská

            • Otvorenie novej ZUŠ-ky

            • Prestrihnutím pásky na začiatku školského roku 2022/23´ nám pán starosta Pavel Hudáček a pani  riaditeľka Spojenej školy v Lendaku Mária Budzáková otvorili novú Základnú umeleckú školu. Všetkým zúčastneným ďakujeme za povzbudivé slová a študentom zo Strednej odbornej školy hotelovej z Horného Smokovca za občerstvenie a profesionálnu obsluhu. Naším žiakom prajeme spokojný a úspešný štart v našej krásnej novej budove. 

          • Záverečný koncert
            • Záverečný koncert

            • Hlavná myšlienka sprievodného príbehu sa niesla v znamení slobody alebo ako sa oslobodiť.  Inšpirovali sme sa veľmi známym príbehom „O perníkovej chalúpke“. V príbehu vystupujú tri postavy: Janko, Marienka a striga, ktorá potom ako ich nalákala na domácu pizzu, ich oboch uväznila s tým, že si Janka vypasie a zje. Potom ako sa súrodenci dozvedia o zákernom pláne strigy, staršia Marienka vynachádzavým spôsobom otrávi strigu a spolu s Jankom sa od nej oslobodia.

              Námet príbehu spracovala a upravila Mgr. Ružena Vaverčáková.

              Tak ako sa dôvtipným spôsobom v príbehu fyzicky oslobodili Janko a Marienka, tak nám všetkým dali návod ako by sme sa mohli oslobodiť vnútorne od našich malých, veľkých závislosti. Či ide o televíziu, mobil, počítač, videohry či internet.

              Na záverečnom koncerte vystupovalo spolu 96 detí hudobného a tanečného odboru. Pod vedením svojich triednych učiteľov pripravovali koncert od januára. Kulisy a scénu pripravili žiaci a učitelia výtvarného odboru. Na koncertoch pre základnú školu vystupovali aj hostia zo štátneho konzervatória z Košíc 

              Veľká vďaka patrí všetkým učiteľom a rodičom, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na tomto krásnom kultúrnom podujatí. Tím, ktorí nás podporili svojou prítomnosťou na večernom koncerte veľmi pekne ďakujeme. Kolegom a žiakom prajem veľa fantázie do ďalších zaujímavých podujatí, vytrvalosti a trpezlivosti, ktorá je nesmierne potrebná pri tejto práci.

              Mgr. Marek Majerčák

               

            • „ ČARODEJNÍK V KRAJINE OZ „ BALET

            • Naše absolventky tanečného odboru v školskom roku 2021/2022 v stredu 01.06.2022 navštívili štátne divadlo v Košiciach. Dievčatá si boli pozrieť spolu s p. uč. Polanskou v rámci absolventského výletu predstavenie baletu s názvom  „Čarodejník v krajine OZ

              Balet bol o malej Dorotke, ktorá žije u svojho strýka Henryho a tety Emy v Kansase. Počas veľkej búrky ju tornádo prenesie do ďalekej krajiny. Dorotka sa chce vrátiť domov, no jediný, kto jej môže pomôcť, je veľký čarodejník Oz zo Smaragdového mesta. Cestou stretne strašiaka Strachopuda, ktorý túži získať rozum, cínového Drevorubača, ktorý by chcel mať srdce, a leva Bojka, ktorý túži po odvahe.

              Dorotka s priateľmi zistia, že Oz je v skutočnosti obyčajný človek bez čarodejných schopností.

              Aby naša cesta bola zaujíma, sme sa na predstavenie vybrali vlakom z Popradu do Košíc. Cesta ubehla veľmi rýchlo a bez najmenších komplikácií. Výletu sa zúčastnilo 9 dievčat. Čo nás milo potešilo bola zľavnená cena lístka na balet v rámci toho, že sme sa tohto predstavenia zúčastnili na deň detí. Návrat domov bol v neskorých večerných hodinách.

              Samotné predstavenie bolo spestrené zaujímavými kulisami a prepracovanými inscenačnými zložkami. Dej bol tvorený formou zábavnej rozprávky pre dorast a dospelých. Samotný hrdinovia podávali na javisku presvedčivý tanečný a herecký výkon. S výberom predstavenia sme veľmi spokojné.

              Ing. Martina Polanská

            • „ PALIČKA Z LIBANONU“ Divadlo VIOLA

            •  Divadelná inscenácia Palička z Libanonu od autora Kamila Žišku je malým príbehom pre veľkých detektívov. Ponúka nazretie do svetov významných skladateľov – Bacha, Beethovena, Čajkovského, Gershwina. Prináša poznanie, že ich hudba sa, na rozdiel od Stradivárok, ukradnúť nedá. Patrí tomu, kto ju hrá a tomu, kto ju počúva. A to sú dary, ktoré sa nedajú vyčísliť žiadnou sumou!

              Nášho štvrtkového výletu 02.06.2022 v Prešove sa zúčastnilo 37 žiakov hudobného a tanečného odboru v sprievode s p. uč. Polanskou, p.uč. Krasničanovou, p.uč. Jasenčákovou a p. uč. Zamiškovou.

              Išlo o žiakov 4. a 5. ročníka ZUŠ. Spolu sme navštívili prestavenie divadla VIOLA, ktoré vytvorilo vo svojom repertoári priamo inscenáciu určenú pre žiakov ZUŠ. Žiak si platil vstup na predstavenie a škola zabezpečila autobusovú prepravu z Lendaku do Prešova a späť.

              Toto predstavenie bolo pre našich žiakov zaujímavé a poučné, žiaci si mohli zábavnou formou overiť svoje vedomosti z predmetu dejiny hudby, z oblasti intervalov či stupníc. Kostýmy a hlavne pohyblivé kulisy vhodne oživili dej a posúvali ho pružne dopredu.

              V divadle vládla prijemná rodinná atmosféra a žiaci odchádzali nadšení. Autori si dali záležať aj na tom, aby žiaci si to, čo sa naučili na predstavení mohli aj overiť, teda sme od nich dostali pracovné listy k danej téme pre každého žiaka.

              Tešíme sa na ďalšiu ponuku divadla Viola pre nás zuškárov.

              Ing. Martina Polanská 

            • Adrián Koščák nás reprezentoval v Kysuckom Novom Meste

            • Dňa 11. mája 2022 sa zúčastnil náš žiak Adrián Koščak XVIII. Ročníka Akordeónového festivalu v rytme rôznych hudobných žánrov. Je to súťaž v Kysuckom Novom Meste s celoslovenskou (Bojnice, Banska Štiavnica, Kysucké Nové Mesto Púchov, Stará Ľubovňa ...) , ale aj medzinárodnou účasťou.  Pod vedením učiteľa Ing. Anton Gallika  a repertoárom skladieb  La Foule a Kamenopoľsko  sa umiestnil v bronzovom pásme.  Prajeme mu do budúcna ešte veľa úspechov.

          • Ako sme reprezentovali na Vidiečanovej Habovke
            • Ako sme reprezentovali na Vidiečanovej Habovke

            • Žiaci Základnej umeleckej školy v Lendaku sa v nedeľu, 15. mája 2022, zúčastnili krajského kola súťaže Vidiečanova Habovka, ktorú vyhlasuje Národné osvetové centrum v Bratislave. Ide o súťaž hudobného folklóru detí a žiaci súťažili v kategórii Ľudové hudby. Podujatie sa uskutočnilo v Kultúrnom dome v Raslaviciach, kde sa stretli detskí folkloristi, speváci a muzikanti z celého Prešovského kraja.

               

              Na krajské kolo postúpili žiaci z regionálneho kola, ktoré sa konalo vo Svite a predstavili sa s blokmi “Kresané melódie z Lendaku“ a s „Melódiami zo Zamaguria“.

               

              Vystúpenie obidvoch kapiel bolo veľmi pozitívne hodnotené a umiestnili sa v striebornom pásme. Podľa hodnotenia trojčlennej odbornej poroty majú žiaci veľký potenciál a veria, že sa naďalej budú venovať ľudovej hudbe. K ďalšiemu postupu im chýbala len dlhoročná muzikantská prax. Žiaci dôstojne reprezentovali nielen obec a Základnú umeleckú školu, ale aj celý región. Na súťažnú prehliadku sa pripravovali v rámci hodiny Hra v súbore pod vedením pedagógov, Alexandry Bachledovej, Matúša Lizáka a Adama Bachledu.

               

              Spolu so žiakmi Základnej umeleckej školy sa podujatia zúčastnila aj Dievčenská spevácka skupina DFS Kicorka, ktorá získala zlaté pásmo s priamym postupom na celoslovenské kolo. Uskutoční sa v rámci Folklórneho festivalu Východná v termíne 1. – 3. júla 2022. Dievčatám a kolegyni Ivete Pavlíkovej držíme palce a tešíme sa z ich úspechu.