• Novinky

            • Prehliadka v hre na dychových hudobných nástrojoch

            • 2. mája sa na Základnej umeleckej škole L. .Mednyánszkeho uskutočnila prehliadka v hre na dychových hudobných nástrojoch, na ktorej sa zúčastnila aj časť flautovej triedy p. uč. Fudalyovej. Žiaci mali možnosť vypočuť si tóny saxofónov, fagotov, klarinetov, či priečnych fláut. Samozrejme, svoje zručnosti predviedli aj naši šikovní muzikanti v hre na sopránovej zobcovej flaute – Libuška Stolárová, Zuzanka Majerčáková, Paľko Badovský, Ondrej Špak, Anna Mária Budzáková a v hre na altovej flaute – Mária Čižíková a Simonka Hudáková. 

              Druhým bodom tohto priateľského stretnutia bolo aj metodické okienko zamerané na správne dýchanie pri hre. A napokon v treťom bode programu zúčastnení žiaci aj učitelia utvorili nádherný orchester zložený zo sopránových, altových a priečnych fláut, taktiež tam nechýbali saxofóny, klarinety a fagot. Tento orchester bol obohatený o klavír, bubon a samozrejme mu nechýbal ani dirigent – p. uč. Michal Paľko, ktorý sa postaral o celkový zápis a úpravu skladbičky: „Kto ti odhryzol z toho jabĺčka?“

              Veríme, že z tohto priateľského stretnutia žiakov a učiteľov hrajúcich na dychových hudobných nástrojoch sa stane každoročná milá tradícia.

            • Naše tanečnice v Humennom

            • Tak ako každý rok, aj tento rok sme sa zúčastnili celoslovenskej tanečnej súťaže v scénickom a ľudovom tanci v Humennom.  Žiačky 6. Ročníka a študentky strednej školy nás reprezentovali  s choreografiou ,,Ked idzem valalom“. Týmito karičkami z obce Parchovany vyhrali zlaté pásmo. Žiačky 8. ročníka  súťažili s choreografiou s názvom ,,liptov“ a získali strieborné pásmo. V rámci kategórie scénický tanec zatancovala Sára Koščáková sólový tanec ,,symfónia“ , s ktorým sa umiestnila v striebornom pásme. V súčasnosti sa pripravujeme na celoslovenskú kvalifikáciu na majstrovstvá Európy , ktorá sa uskutoční dňa 12.5.2019 v Leviciach.

            • Dievčatá z tanečného odboru súťažili v Smižanoch

            • V Smižanoch sa 22.3.2019 konala tanečná súťaž v rôzných žánroch tanca. Naše žiačky súťažili so štyrmi choreografiami  v kategóriách ľudový tanec, scénický tanec a súčasný tanec. Všetky choreografie sa umiestnili v bronzových pásmach. Nasledujúci deň sa konalo grand finále  súťaže, do ktorého nás pozvali ako účinkujúcich s dvoma choreografiami.

            • Tanečný odbor v Košiciach

            • V sobotu 16.3.2019 sa konala v Košiciach regionálna kvalifikácia na majstrovstvá Európy. Žiačky 6.,7, ročníka a študentky strednej školy sa zúčastnili tejto súťaže s choreografiou ,, Ked  idzem valalom“ v kategórií ľudový tanec, s ktorou si vyslúžili druhé miesto. Na základe bodového hodnotenia tak postupujú na celoslovenskú kvalifikáciu na majstrovstvá Európy. Sára Koščáková so sólovým tancom ,,symfónia“ sa umiestnila v striebornom pásme a iba jeden bod ju delil od postupu  do celoslovenskej kvalifikácie.

            • Skvelý výkon našich dievčat vo Svite

            • Dňa 14.3.2019 sa žiačky Sára Koščáková, Jarmila Hudáková a Slávka Halčinová zúčastnili tanečnej súťaže vo Svite  s dvoma choreografiami. Dievčatá zatancovali trio s názvom ,,boj“ v kategórií open choreografia a umiestnili sa v striebornom pásme. So sólovým tancom s názvom ,,symfónia“ v kategórií scénicky tanec súťažila Sára Koščáková a umiestnila sa v bronzovom pásme. V rámci tejto súťaže  nás reprezentovali dňa 15.3.2019 žiačky 6.,7. a 8. ročníka v spoločnej choreografii s názvom ,,náš tanec, náš svet“ a umiestnili sa v striebornom pásme.